Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri SUA 2022. Americanii decid cine va deține puterea în Congres

Alegeri SUA 2022. Americanii decid cine va deține puterea în Congres

În aceste zile au loc în SUA aşa-numitele alegeri ''de mijloc de mandat'', în care toate locurile din Camera Reprezentanţilor şi o treime din locurile din Senat vor fi reînnoite.

În prezent, Camera Reprezentanților include 221 de democrați și 213 republicani, în timp ce un mandat din totalul celor 435 este vacant. Majoritatea este de 218 de membri (pe lângă cei 435 de membri cu drept de vot, mai există șase mandate pentru membri fără drept de vot, reprezentând Districtul Columbia, Puerto Rico, Insulele Samoa Americane, Guam, Insulele Virgine Americane, Insulele Mariane de Nord).

Update 1: O cursă strânsă până în ultimul moment decide controlul în Senatul american.

Update 2: În pofida așteptărilor create de sondajele preelectorale, democrații au reușit să limiteze daunele unei curse care părea, din multe puncte de vedere, pierdută net, atât la nivelul Camerei Reprezentanților, cât și al Senatului.

Update 3: Potrivit Antena 3 CNN, starea economiei a rămas principalul factor care a influențat comportamentul americanilor la vot, însă problema avorturilor a fost, de asemenea, indicată de fiecare 3 din 10 alegători drept cea mai importantă.

Update 4: Optimism la Casa Albă că democrații ar putea păstra controlul Senatului după alegeri

În dimineața de după scrutinul de la mijloc de mandat, Casa Albă avea motive de optimism, pe seama primelor rezultate electorale.

Posibilitatea ca Senatul să rămână în continuare sub controlul democraților rămâne una reală și rămâne să fie confirmată de informațiile din următoarele ore.

Implicațiile sunt destul de clare: un Congres complet ostil, dominat de republicani în ambele Camere legislative, ar pune sub semnul întrebării capacitatea administrației Biden de a guverna în a doua jumătate de mandat prezidențial.

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 5: Victoria clară a politicianului republican Ron DeSantis, care a obţinut un nou mandat de guvernator al statului Florida, îl poziţionează favorabil pentru a reprezenta Partidul Republican în scrutinul prezidenţial din 2024, în detrimentul fostului preşedinte Donald Trump.

Guvernatorul Ron DeSantis a obţinut o victorie clară în statul Florida, la o diferenţă de 20% (1,5 milioane de voturi) în raport cu fostul guvernator Charlie Crist.

"Încă doi ani!", au scandat simpatizanţii lui Ron DeSantis imediat după anunţarea rezultatului, referindu-se la perspectivele ca acesta să fie peste doi ani candidatul Partidului Republican pentru funcţia de preşedinte al SUA.

În afară de propria victorie, Ron DeSantis a contribuit şi la reconfigurarea listelor candidaţilor republicani din Florida pentru posturi în Congresul SUA, ceea ce confirmă influenţa acestuia în Partidul Republican, potrivit publicaţiei The Hill. "Datorită susţinerii masive a locuitorilor din Florida, nu doar că am câştigat un scrutin, am rescris harta politică. Vă mulţumesc că ne-aţi onorat cu o victorie istorică", a afirmat Ron DeSantis.

La nivel central, Partidul Republican are avans pentru a obţine majoritate în Camera Reprezentanţilor, ceea ce va genera probleme majore pentru preşedintele Joseph Biden, membru al Partidului Democrat. La Senat, cursa rămâne foarte strânsă, iar Partidul Democrat chiar pare să aibă şanse de a menţine majoritatea. În prezent, datele indică obţinerea a cel puţin 48 de locuri de către Partidul Democrat şi a 47 de către Partidul Republican. Majoritatea simplă va fi atinsă la 51 de locuri, deşi este posibilă şi o situaţie de egalitate.

În pofida conturării perspectivelor preluării controlului asupra Camerei Reprezentanţilor, unii analişti notează că Partidul Republican nu a înregistrat o victorie masivă în scrutinul parlamentar intermediar, considerând că acesta este un semnal că Donald Trump, implicat activ în campanie, nu este foarte popular. Situaţia ar putea afecta şansele lui Trump de a deveni candidatul Partidului Republican în scrutinul din 2024.

În ultimele zile, Donald Trump a intensificat criticile la adresa lui Ron DeSantis, sugerând să acesta ar avea un eşec dacă va candida împotriva sa în scrutinul intern pentru desemnarea candidatului republican în scrutinul prezidenţial. "Nu ştiu dacă va candida, dar dacă va câştiga, s-ar putea să se rănească foarte rău. Cred că ar face o greşeală, cred că nu ar fi pe placul bazei electorale, nu cred că ar fi bine pentru partid", a afirmat Trump luni, într-un interviu acordat postului de televizune Fox News.

Update6: Partidul Republican menţine avansul pentru controlul Camerei Reprezentanţilor

Partidul Republican din Statele Unite menţine avansul în cursa pentru a obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, potrivit datelor electorale actualizate, în timp ce cursa pentru controlul asupra Senatului rămâne foarte strânsă.

Potrivit proiecţiilor postului de televiziune ABC News, bazate pe datele din acest moment, Partidul Republican a obţinut 209 locuri în Camera Reprezentanţilor, iar Partidul Democrat 191.

Proiecţiile postului de televiziune CNN indică 201 locuri pentru Partidul Republican în Camera Reprezentanţilor, în timp ce Partidul Democrat este la nivelul de 182 de locuri. Camera Reprezentanţilor are 435 de locuri, iar controlul va fi al partidului care va depăşi 218 locuri.

La Senat, cursa rămâne foarte strânsă, atât Partidul Democrat, cât şi Partidul Republican fiind în acest moment la nivelul de 48 de locuri. Majoritatea simplă va fi atinsă la 51 de locuri, dar este posibilă şi o situaţie de egalitate.

Steve Scalise va candida pentru postul de lider al majorităţii Camerei Reprezentanţilor

Update7 Steve Scalise, lider al grupului Partidului Republican, a anunţat miercuri intenţia de a candida pentru postul de lider al grupului majoritar din Camera Reprezentanţilor, în contextul în care formaţiunea din care face parte probabil va obţine majoritatea în această cameră a Congresului SUA.

"Cetăţenii americani merită o Cameră a Reprezentanţilor care să aplice agenda politică promisă în campania electorală", a declarat Steve Scalise, citat de publicaţia The Hill.

"În calitatea de lider al grupului majoritar, voi lucra permanent pentru a prezenta viziunea noastră în Camera Reprezentanţilor şi pentru a arăta ţării că ideile conservatoare pot rezolva problemele cu care se confruntă familiile", a subliniat Steve Scalise.

Partidul Republican este favorit pentru a obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor. În prezent, Steve Scalise este liderul grupului minoritar republican din Camera Reprezentanţilor. Dacă Partidul Republican va obţine majoritatea, Scalise va fi, în calitatea de lider al grupului majoritar, al doilea în ierarhia Camerei Reprezentanţilor, după preşedintele Camerei, care va fi tot republican. Kevin McCarthy, unul dintre liderii Partidului Republican, este favorit pentru a deveni preşedinte al Camerei Reprezentanţilor în cazul obţinerii majorităţii, urmând să o înlocuiască pe Nancy Pelosi, membră a Partidului Democrat.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: alegeri sua congres
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri