Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, s-a prezentat, miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a fi audiată în calitate de martor în dosarul lui Mihail Vlasov, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).
"Statutul de martor este unul normal într-o democraţie. Voi răspunde la toate întrebările instanţei", a declarat Gorghiu la intrarea în sediul Instanţei supreme.
La începutul lunii octombrie, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, şi fostul viceguvernator al BNR Bogdan Olteanu au fost audiaţi la Înalta Curte în dosarul în care Vlasov este judecat pentru dare de mită.
"În anul 2005 am susţinut propunerea legislativă privitoare la trecerea Registrului Comerţului la CCIR. Această decizie s-a bazat pe programul politic al Alianţei DA, care cuprindea această promisiune. Proiectul a fost votat de Parlament, dar respins de CCR. Am discutat cu Vlasov. Nu am participat la procesul de elaborare a acestui proiect", a spus Bogdan Olteanu la acea dată.
La rândul său, Florin Iordache a declarat că îl cunoaşte pe Mihail Vlasov de 8 sau 9 ani, fiind la un moment dat colegi în Comisia juridică din Camera Deputaţilor, însă a negat faptul că ar fi fost susţinut de acesta pentru a deveni arbitru la CCIR.
El a confirmat faptul că proiectul de trecere a Registrului Comerţului în subordinea Camerei de Comerţ a fost susţinut de Alina Gorghiu, Aurel Vainer şi Marko Attila.
În aprilie 2016, Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Mihail Vlasov, fost preşedinte al CCIR, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
În prezent, Mihail Vlasov se află în detenţie, el fiind condamnat definitiv într-un alt dosar, în iunie 2015, la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă.
El este acuzat de DNA că i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru să îi susţină interesele prin promovarea unui proiect de lege care prevedea trecerea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la CCIR. De asemenea, Vlasov ar fi încercat să influenţeze mai mulţi parlamentari - Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer - în vederea semnării şi susţinerii proiectului de lege.
Procurorii susţin că solicitarea a fost formulată de Vlasov în contextul demersurilor acestuia de a influenţa adoptarea unui act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlul asupra veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de Registrul Comerţului. În schimbul susţinerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului Mircea Grosaru că îl va numi în funcţia de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR.
Potrivit procurorilor, după finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus o muncă asiduă pentru influenţarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării şi susţinerii respectivei iniţiative legislative. În special, influenţa s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional (Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comerţ ori camerelor teritoriale (Andras Edler). AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin)
FOLOSIREA ACESTEI ŞTIRI ÎN MEDIUL ONLINE IMPLICĂ CITAREA SURSEI CU LINK SPRE www.agerpres.ro