Senatorul liberal Alina Gorghiu, vicepreşedinte al Camerei superioare a Parlamentului, consideră că PSD săvârşeşte "o încălcare a Regulamentului" prin amânarea, în Comisia juridică, a unui raport în cazul cererii DNA privitoare la Călin Popescu-Tăriceanu, ea susţinând că "nu mai este o surpriză pentru nimeni că se practică un fel de negociere ocultă între PSD şi liderul ALDE".
"2 aprilie, dacă nu mă înşel, era al doilea, al treilea termen la care Comisia juridică era obligată să vină cu un raport pe dosarul domnului Călin Popescu-Tăriceanu. Este încă o încălcare a Regulamentului (Senatului - n.r.) pe care PSD, de data aceasta, o săvârşeşte. Cred că nu mai este o surpriză pentru nimeni că se practică un fel de negociere ocultă între PSD şi liderul ALDE. Din păcate, pe tărâmul Parlamentului, din nou, Regulamentul este încălcat, două decizii ale Biroului permanent al Senatului sunt încălcate. Este evident conflictul constituţional pe care îl avem cu cei care au transmis acest dosar în Parlamentul României, aşteptăm o reacţie din partea celei care conduce vremelnic Consiliul Superior al Magistraturii, care are din partea PNL o solicitare cu privire la declanşarea acestui conflict de natură constituţională, aşteptăm totuşi o reacţie - că e da, că e nu -, dar am vrea să ştim dacă pentru unii e mumă şi pentru alţii e ciumă decizia din Senatul României. Oricare ar fi, ea nu poate să treneze la infinit, în sertarele Comisiei juridice", a declarat Alina Gorghiu, luni, întrebată despre amânarea, în Comisia juridică a Senatului, a raportului în cazul cererii DNA privitoare la Tăriceanu.
Începând din luna decembrie a anului trecut, Biroul permanent al Senatului a decis în mai multe rânduri prelungirea termenului pentru întocmirea raportului în cazul cererii DNA de încuviinţare a urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu, pentru a permite senatorilor studierea dosarului cauzei.
Pe 2 aprilie, preşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui CSM, Lia Savonea, în care îi solicita să sesizeze CCR pentru soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională dintre autorităţile publice, respectiv dintre Senat şi Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cazul cererii de începere a urmăririi penale faţă de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
Două zile mai târziu, Tăriceanu declara că le-a solicitat senatorilor din Comisia juridică să urgenteze elaborarea avizului în privinţa cererii DNA de începere a urmării penale în cazul său, subliniind că este dispus în orice moment să prezinte în plen punctul său de vedere.
În data de 7 noiembrie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Tăriceanu, susţinând că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă. AGERPRES