Aşadar, până la finalul anului, fiecare apartament ar trebui să aibă un contor individual de măsurare a energiei termice, atât pentru apă caldă, cât şi pentru căldură. Dacă nu se poate, se vor monta obligatoriu repartitoare de costuri. Obligaţia se aplică doar apartamentelor racordate la reţeaua de termificare, nu şi celor care au ales deja centralele termice pe gaz, în practică fiind întâlnite situaţii în care în acelaşi bloc sunt şi apartamente racordate la reţeaua de termoficare şi apartamente debranşate deja.
În Capitala sunt cele mai multe apartamente fără repartitoare
Un administrator de bloc, a vorbit, vineri, la Antena 3, despre decizia luată de guvernanţi.
"Un repartitor costă între 100 și 200 de lei, în medie. 80% din scara de bloc trebuie să își pună repartitoare ca să fie fezabil și pentru firmele de repartitoare. Ele se vor citi prin radio și vor constata cât agent termic și câtă căldură se consumă în fiecare apartament. Din principiu, din părerea mea, acest lucru este bun, dar s-a grăbit Guvernul să obige persoanele critice din apartamentele care sunt încălzite cu agent termic să dea un termen foarte scurt, de 4 luni de zile. Cred că nici teoretic, nici practic nu se se poate realiza acest lucru în București, unde sunt în jur de 500.000 de apartamente fără repartitoare.
Legea stabileşte şi sancţiuni pentru cine nu montează până la sfârşitul anului instrumentele de măsurare, ele variază între 500 şi 1.000 de lei.