'Conform prevederilor art. 35 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, competenţa în cazul contribuabililor nerezidenţi care nu au pe teritoriul României un sediu permanent revine organului fiscal stabilit prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. În prezent, competenţa de administrare a contribuabililor nerezidenţi care nu au pe teritoriul României un sediu permanent, este reglementată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3775/2015 pentru aprobarea unor competenţe speciale ale organului fiscal central', se menţionează în comunicat.
Conform actului normativ menţionat, Administraţia fiscală pentru contribuabili nerezidenţi are competenţa de înregistrare fiscală şi, după caz, de executare silită a taxelor datorate, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, de contribuabilii nerezidenţi persoane juridice care nu au pe teritoriul României un sediu permanent şi care organizează şi exploatează activitatea de jocuri de noroc în România.
ANAF menţionează că prevederea, conţinută în vechiul Cod procedură fiscală, potrivit căreia decizia emisă de Comitetul de Supraveghere al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc privind taxa aferentă acordării licenţelor şi a autorizaţiilor de exploatare a jocurilor de noroc constituie titlu de creanţă nu a mai fost preluată în noul Cod de procedură fiscală.
'Ca urmare, pentru menţinerea sistemului de stabilire, de către Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, a taxelor pentru jocuri de noroc datorate de către contribuabilii nerezidenţi persoane juridice care nu au pe teritoriul României sediu permanent şi care organizeză şi exploatează activităţi de jocuri de noroc în România era necesară modificarea legislaţiei speciale în domeniul jocurilor de noroc', se menţionează în comunicatul ANAF.
Mai mult, ANAF susţine că, în prezent, proiectul de modificare a Normelor de aplicare a Ordonanţei 77/2009, aflat în dezbatere publică, prevede că organizatorii de jocuri de noroc au obligaţia să declare la organul fiscal până la termenul de plată, taxele prevăzute în Ordonanţă, cu excepţia celor datorate pentru jocurile de noroc la distanţă. AGERPRES