După ce mai multe proteste spontane au avut loc, săptămâna trecută, în diverse spitale publice din ţară, sindicaliştii din Sănătate au avertizat că veniturile asistenţilor medicali sunt în pericol. Principala nemulţumire este legată de reducerea sporurilor acordate salariaţilor din sistemul sanitar în zilele nelucrătoare. Totodată, sindicaliştii au anunţat că mâine vor decide dacă declanşează un nou val de proteste, la nivel naţional.
Semnalul de alarmă privind veniturile asistenților medicali este tras, pe de o parte, de Federaţia Sanitas, care „solicită imperativ” Guvernului să excludă sporul de continuitate, adică cel care se referă la activitatea din zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, din plafonul de 30%.
„Veniturile asistenților medicali, în pericol! Eliminarea sporului de continuitate (sporul pentru lucru în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale) rămâne singura soluție viabilă pentru conservarea veniturilor salariaților din sănătate şi asistenţa socială, mai ales pentru asistenții medicali”, au scris reprezentanţii Federaţiei Sanitas, ieri, pe pagina oficială de Facebook.
Organizația sindicală spune că a analizat aplicarea etapizată a Legii salarizării unitare pentru perioada 2018-2022, în corelaţie cu indicatorii macroeconomici (indice de inflație, putere de cumpărare) şi a ajuns la concluzia că „asistenţii medicali au cea mai mică creştere procentuală a veniturilor”, fiind dezavantajaţi în raport cu celelalte categorii de salariați din sănătate şi asistenţa socială. „Aceştia (n.r. – asistenţii medicali) vor ajunge, în anul 2022, să aibă aproximativ aceeaşi putere de cumpărare cu cea din 2017”, reclamă sindicaliştii Sanitas.
De asemenea, Federaţia Solidaritatea Sanitară a anunţat că ia în calcul reluarea acțiunilor de protest şi solicită “adoptarea, prin ordonanță de urgență, a celor două soluții cumulative menite să salveze de la reducerea veniturilor salariale salariații aflați în zona de risc: mutarea cheltuielilor cu indemnizația de hrană în suma salariilor de bază şi scoaterea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal din categoria celor aferente limitei de 30%”.
„În condițiile în care Guvernul nu răspunde solicitărilor pentru reluarea urgentă a negocierilor în vederea corectării situației actuale, estimăm că declanșarea conflictului colectiv de muncă și demararea semnăturilor pentru greva generală au o probabilitate mare. Această variantă ar putea oferi o alternativă organizată la protestele spontane ale salariaților”, a transmis Federaţia Solidaritatea Sanitară.
Angajaţii din sistemul sanitar cer spor de 100% pentru zilele nelucrătoare.