x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 3 ianuarie 2025, zi lucrătoare: Lovitură pentru bugetari, care rămân fără „puntea” dintre libere

3 ianuarie 2025, zi lucrătoare: Lovitură pentru bugetari, care rămân fără „puntea” dintre libere

de Redacția Jurnalul    |    29 Dec 2024   •   11:40
3 ianuarie 2025, zi lucrătoare: Lovitură pentru bugetari, care rămân fără „puntea” dintre libere

Ziua de 3 ianuarie 2025, considerată o posibilă „punte” între sărbătorile legale și weekend, nu va mai fi liberă, potrivit deciziei recente a Guvernului.

Inițial, Ministerul Muncii propusese includerea zilei de 3 ianuarie pe lista zilelor libere, alături de 1 și 2 ianuarie. Totuși, Executivul a renunțat la această inițiativă, invocând presiunile venite din partea mediului privat. Acesta a reclamat în repetate rânduri impactul negativ al numărului mare de zile libere asupra productivității economice, în special în sectoarele care depind de colaborarea cu instituțiile publice.

Astfel, angajații care își doresc o pauză prelungită în prima săptămână a anului 2025 vor trebui să-și ia concediu pentru ziua de 3 ianuarie.

Zilele libere din ianuarie 2025

Calendarul oficial al zilelor libere din luna ianuarie 2025 include:

  • 1 ianuarie (miercuri) – Anul Nou;
  • 2 ianuarie (joi) – A doua zi a Anului Nou;
  • 6 ianuarie (luni) – Boboteaza;
  • 7 ianuarie (marți) – Sfântul Ioan Botezătorul;
  • 24 ianuarie (vineri) – Ziua Unirii Principatelor Române.

Prin urmare, fără ziua de 3 ianuarie liberă, angajații din sectorul bugetar și privat vor trebui să revină la muncă între 2 și 6 ianuarie.

Impactul deciziei asupra mediului privat și bugetar

Renunțarea la această „punte” are scopul de a echilibra raportul dintre zilele lucrătoare și cele libere. Mediul privat a semnalat în repetate rânduri că un număr mare de zile libere pentru bugetari creează dificultăți în menținerea fluxului economic, afectând mai ales companiile care colaborează cu instituțiile publice.

Această decizie este percepută de unii drept un pas spre armonizarea legislației muncii din România cu practicile altor state europene, care au un număr mai redus de sărbători legale.

Cine lucrează de Sărbători?

Deși zilele libere legale sunt valabile pentru majoritatea angajaților, există categorii profesionale care continuă să muncească în timpul sărbătorilor. Personalul din domenii precum sănătate, ordine publică, transporturi și mass-media asigură funcționarea serviciilor esențiale.

Angajații din aceste sectoare primesc fie zile libere compensatorii, fie sporuri salariale, conform legislației.

Eliminarea zilei libere de 3 ianuarie 2025 aduce ajustări în planurile angajaților, mai ales ale celor din sectorul bugetar. Decizia Guvernului de a răspunde cererilor mediului privat reflectă o încercare de echilibrare între nevoile economice și cele ale angajaților. Pentru o pauză mai lungă la început de an, angajații vor trebui să apeleze la concedii sau să se limiteze la zilele libere declarate oficial.

×
Subiecte în articol: zile libere bugetari