Jurnalul.ro Special Apa, pe cale să devină un lux în România

Apa, pe cale să devină un lux în România

de Mariana Zaharia    |   

A venit un nou an, a crescut prețul apei. La Pitești, oamenii vor plăti 10,55 de lei/m3 pentru apă și canalizare

Cel mai scump este la Turda, 12,26 de lei/m3, urmat de Constanța, 10,68 de lei/m3. Astfel, preţul apei și canalizării din cele trei municipii se află la concurenţă cu cel al benzinei, la nivelul scumpirii.

Cel mai mare preţ la apă şi canalizare din ţară îl plătesc clienţii Companiei de Apă Arieş, din Turda, unde apa potabilă costă 6,47 de lei cu TVA inclusă şi canalizarea - 5,78 de lei, deci un total de 12,26 de lei. Vorbim de un oraş mic, cu aproximativ 43.000 de locuitori. Raja Constanţa, furnizorul apei în oraşul de la malul malul mării, percepe un tarif de 5,67 de lei la apă potabilă şi 5,01 lei la canalizare, aşadar în total, 10,68 de lei. Începutul de an vine cu noi majorări la facturile emise de SC Apă Canal 2000 S.A. pentru piteşteni. Aici, consumatorii sunt nevoiţi să achite apa potabilă cu 5,19 lei pe metrul cub, cu TVA inclusă, şi canalizare epurare ape uzate cu 5,36 de lei cu TVA inclusă, un total de 10,55 de lei.

Într-un an, tariful a crescut la Pitești cu peste 2 lei. O hotărâre a Consiliului Local din 2021 a prevăzut majorări de 46% până în anul 2025. La 1 iulie 2021, deşi era anunțată o majorare de 6%, preţul a crescut cu 16% din cauza inflaţiei, iar la 1 ianuarie, cu încă 11,52%. Despre majorările tarifelor, directorul SC Apă Canal Piteşti 2000 S.A. spune că au fost necesare pentru derularea unui proiect regional din fonduri europene de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Argeş, dar şi din cauza inflaţiei şi a scumpirii energiei electrice şi a gazelor naturale. „Ultima majorare a fost în 2015, atunci când s-a aplicat rata tarifară. Apoi nu au mai fost majorări timp de 5 ani, până anul trecut. Nu s-a majorat preţul nici când a fost inflaţie. S-a menţinut acelaşi preţ vreme de 5 ani. Vedeţi contextul în care lucrăm. Preţul energiei electrice a crescut cu 130%. În mare parte, majorarea se datorează şi proiectului, dar şi din cauza acestor cheltuieli. Ca să epurăm apa, să o tratăm, să o transportăm, sunt cheltuieli cu energie electrică. Nu doar operatorul din Piteşti a majorat preţurile. Sunt multe societăţi care au un preţ ridicat”, a spus Mihail Marinescu. 

„O las să curgă şi câte o jumătate de oră şi vine tot maronie”

Mulţi piteşteni sunt nemulţumiţi că sunt nevoiţi să plătească atât de mult, mai ales că, în unele cartiere, consumatorii se plâng de calitatea apei de la robinet. „Locuiesc în Trivale şi deseori apa vine murdară. O las să curgă şi câte o jumătate de oră şi vine tot maronie. Nu ştiu dacă este rugină sau pământ”, a scris, de curând, o femeie pe un grup de socializare. „Mai nou, apa de la robinet a fost înlocuită cu nămol? Știu, dacă întrebi la Apă Canal, de la ei pleacă în parametri, curată...”, a scris o altă piteşteancă, în timp ce o alta se plângea că apa miroase a mucegai. 

La polul opus se situează Apa Nova Ploieşti, cu un preţ total de 4,89 de lei și Oradea, cu 6,52 de lei. Sibienii plătesc 6,97 de lei atât pentru apă, cât şi canalizare, iar în Braşov costul ajunge la 7,78 de lei.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri