Organizația APADOR-CH solicită ferm Parlamentului României să respingă proiectului de lege prin care mai mulți parlamentari ai Partidului Mișcarea Populară doresc instituirea pedepsei cu închisoarea pentru profanarea sau ofensarea unor însemne naționale. O astfel de lege ar încălca libertatea de exprimare, consimțită și protejată de Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Conform proiectului de lege, sancțiunile penale s-ar situa, în cazul în care ar trece de votul Parlamentului, între șase luni și trei ani de închisoare.
APADOR-CH arată, într-o comunicare oficială, că reintroducerea infracţiunii de ofensă adusă unor însemne, sub forma sancţionării penale a defăimării drapelului sau imnului ţării și pedepsirea cu închisoarea este o veritabilă afectare a libertăţii de exprimare. Un număr de 14 parlamentari de la PMP au înaintat propunerea în care se cere transformarea în lege a faptului că „profanarea drapelului României, intonarea imnului naţional al României cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege, precum şi orice manifestare publică săvârşită cu intenţia de a defăima drapelul României sau imnul naţional al României, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”. Organizația societății civile subliniază că o infracţiune similară a existat în vechiul Cod penal, adoptat pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, însă în noul Cod penal, adoptat în anul 2009, a fost eliminată
Orice glumă poate fi sancționată penal
Conform APADOR-CH, „Motivele pentru care infracţiunea nu a mai fost prevăzută în noul Cod penal sunt numărul extrem de redus al faptelor de acest gen, jurisprudenţa fiind practic inexistentă în această materie şi caracterul vădit disproporţionat al unei sancţiuni penale (prin consecinţele pe care le atrage o condamnare) faţă de gravitatea unei astfel de fapte. În prezent, defăimarea drapelului sau imnului sunt sancţionate contravenţional, conform HG 1157/2001, cu amenzi între 500 şi 5.000 de lei, actualul regim sancţionatoriu fiind suficient pentru această categorie de fapte”.
Potrivit acestora, dacă ar fi adoptată iniţiativa celor 14 parlamentari, există pericolul de a se întocmi câte un dosar penal pentru fiecare cuvânt, glumă, caricatură sau gest care ar putea fi interpretate ca lipsite de respect faţă de drapel sau imn.
Ce spune Convenția CEDO
„În jurisprudenţa ţărilor europene cu tradiţie democratică şi a Curţii Supreme a SUA, problema respectului datorat simbolurilor naţionale a fost rezolvată în sensul că acest respect nu poate fi asigurat prin aplicarea de sancţiuni penale. Chiar dacă astfel de prevederi legale mai există în unele state europene, ele nu sunt aplicate, fiind desuete”, se mai arată în comunicat. Astfel, APADOR-CH precizează că o condamnare a unei persoane în baza noii infracţiuni propuse de cei 14 parlamentari va încălca articolul 10 din CEDO, care garantează dreptul la liberă exprimare, pentru că, în primul rând, nici drapelul şi nici imnul nu se regăsesc printre valorile pe care un stat le poate proteja prin sancţionarea libertăţii de exprimare (aceste valori sunt enumerate limitativ în articolul 10 alineatul 2 din CEDO). În plus, nicio astfel de sancţiune nu ar putea fi considerată ca o măsură „necesară într-o societate democratică”, aşa cum cere articolul 10 alineatul 2 din CEDO, fiind în mod vădit o sancţiune disproporţionat de gravă.
Parlamentul, atenționat că are pe ordinea de zi un proiect de lege care reinstaurează o infracțiune introdusă pe vremea lui Ceaușescu și anulată în anul 2009