Din dorința de a promova arta colajului, care are o mulțime de reprezentanți în România, 6 artiști, fondatori ai comunităților Bucharest Collage Collective, în parteneriat cu Celula de Artă și Să fiți cuminți, au conceput un festival ce reunește o expoziție multimedia de colaje cu 30 de artiști selectați printr-un apel deschis la nivel național, 5 concerte, 2 DJ seturi, 2 spectacole de teatru și 2 discuții tematice, explorând o diversitate de tehnici de colaj analog, digital, asamblaj, instalație, sculptură, video colaj și colaje mixed media.
Colajul este poate cea mai ludică tehnică artistică și reprezintă cel mai bine dinamica secolului XXI: combină curente și trenduri, călătorește în trecut și în viitor, deconstruiește și reasamblează realitatea după propriul plac, iar această joacă deschide noi perspective și conturează noi conexiuni. Acest aspect fundamental al artei colajului reprezintă și tematica acestei ediții a festivalului - Playing with Reality, iar artiștii interesați sunt invitați să înscrie un maximum de 5 lucrări, până în data de 20 septembrie, la ora 23:59, folosind formularul de pe site-ul www.collagefestival.ro. Anunțarea câștigătorilor va avea loc prin email pe data de 7 octombrie 2024, iar lucrările selecționate vor fi expuse timp de o lună, între 25 octombrie și 25 noiembrie. În urma procesului de selecție, vor fi acordate trei premii, în valoare de 3000, 2000, respectiv 1000 de lei, însă toți ce 30 de artiști aleși vor avea un total de peste 100 de lucrări fizice expuse în cadrul festivalului, cât și portofolii digitale găzduite pe platforma online. Înscrierea la open call este gratuită.
Echipa este formată din artiștii Cristiana Bucureci, Andrei Stan, Ada Moisă, Nicoleta Ababei, Ruxandra Niculae și Livia Marinescu, fiecare cu studii și cunoștințe complementare. Cei 6 artiști sunt fondatorii comunităților Bucharest Collage Collective și Romanian Collage Collective. Curatorul principal al expoziție este Daniel Loagăr, fondator Celula de artă și Wood Be Nice.
Principalul obiectiv al festivalului este promovarea artei colajului și a artiștilor săi reprezentativi din România, iar în acest sens, proiectul implică o componentă online semnificativă, atât prin platforma www.collagefestival.ro pe care vor fi expuse cele 30 de portofolii selecționate, cât și prin intermediul unui podcast găzduit pe YouTube și promovat pe toate canalele social media ale organizatorilor, care își propune lansarea până la sfârșitul acestui an a 10 episoade, având invitați din această sferă artistică.
Playing with Reality este o invitație pentru artiști la explorare și joacă, în special la explorarea realității prin prisma colajului, încurajând artiștii și publicul să vadă lumea printr-un nou filtru: cel al creativității nelimitate și al jocului conștient.