Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a organizat procesiunea cu Preasfântul Sacrament pe străzile din centrul Capitalei

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a organizat procesiunea cu Preasfântul Sacrament pe străzile din centrul Capitalei

de Magdalena Popa Buluc    |   

Cu ocazia Solemnității „Trupul și Sângele Domnului”, sărbătoare care în calendarul romano-catolic celebrează în mod deosebit Taina Sfintei Euharistii (Împărtășanii), Arhiepiscopia Romano-Catolică a organizat duminică, 19 iunie 2022, procesiunea solemnă cu Preasfântul Sacrament pe străzile din centrul Capitalei.

Procesiunea a început de la Biserica Italiană și a cocontinuat  traseul: Str. Dem. I. Dobrescu - Piaţa Revoluţiei - strada situată între Biserica Creţulescu şi Palatul Regal - Str. Ion Câmpineanu - Str. Luterană și s-a încheiat la Catedrala Sf. Iosif.

La această procesiune au participat credincioșii catolici din București și împrejurimi, însoțiți de preoții din parohiile lor și de Înalt Preasfințitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de București. La Catedrala Sf. Iosif s-a celebrat Sfânta Liturghie solemnă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Sărbătoarea Trupul şi Sângele Domnului, prin care este celebrat într-un mod deosebit Misterul Euharistiei (al Sfintei Împărtăşanii), încheie în Biserica Romano-Catolică ciclul sărbătorilor de după Paşti.  Aceasta datează din secolul al XIII-lea, fiind introdusă mai întâi în dieceza de Liège (Belgia) şi extinsă apoi în Olanda şi vestul Germaniei. În 1264, Papa Urban al IV-lea (care fusese arhidiacon la Liège), a fixat Sărbătoarea Trupului lui Cristos pentru întreaga Biserică Romano-Catolică, încredinţându-i Sfântului Toma de Aquino alcătuirea textelor liturgice corespunzătoare. Fastul sărbătorii a fost sporit mai apoi de introducerea procesiunii, atestată deja în 1279, la Köln (Germania). Aceasta a devenit un eveniment important în multe oraşe, desfăşurându-se cu participarea suveranilor, nobililor, înalţilor funcţionari şi a membrilor breslelor. Obiceiul de a arunca petale de flori pe drumul pe care trece procesiunea se păstrează până în prezent.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri