Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ASF îi disciplinează pe şefii City Insurance cu amenzi record

ASF îi disciplinează pe şefii City Insurance cu amenzi record

de Adrian Stoica    |   

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este decisă să facă ordine pe piaţa asigurărilor şi să nu mai permită asigurătorilor să joace după propriile reguli. Una din companiile care deja s-au abonat la amenzile ASF este  City Insurance, liderul pieței de asigurări. 

Şefii companiei au primit ieri amenzi record pentru că nu au transmis, deși li s-a cerut, informații și documente relevante necesare verificării programului de reasigurare al societății și nici nu s-ar fi asigurat că informațiile solicitate sunt disponibile, astfel încât să fie puse la dispoziția Autorităţii în termenul stabilit. Cea mai mare amendă, care este şi cea mai mare dată până acum unei persoane care lucrează în piaţa asigurărilor, a primit-o Renato Szilagyi, președintele Directoratului City Insurance, valoarea ei fiind de 530.000 de lei. De asemenea,  Buzerea Barbu Mircea, vicepreședinte al Directoratului,  a primit o amendă în cuantum de 500.000 de lei, iar Spyridon Stavros Mavrogalos Fotis, membru al Directoratului, o amendă în cuantum de 500.000 de lei.

În total, şefii companiei au primit amenzi de aproape 4 milioane de lei.

 

Curg sancţiunile financiare

 

La începutul acestui an, Consiliul ASF a aplicat City Insurance și Euroins România, companii care dețin peste 70% din piața asigurărilor auto RCA, amenzi de 500.000 de lei, respectiv 450.000 de lei, pentru întârzierea despăgubirilor aferente dosarelor de daună RCA. Anterior, în luna octombrie, ASF a sancționat compania Euroins România cu suma de 600.000 de lei după ce au fost constatate o serie de deficiențe, în special cu privire la calculul rezervelor tehnice la data de 31 martie 2020, precum și înregistrarea eronată a unor operațiuni de recunoaștere a comisioanelor din reasigurare. De asemenea, pentru deficiențele constatate cu privire la modul de calcul al rezervelor tehnice constituite i-a mai fost aplicată o amendă de 1,5 miliarde de lei.

 

Asiguraţii, victimele abuzurilor

 

Valul de sancţiuni dictate de ASF vin după ce anumite companii de asigurări s-au obişnuit, de ani buni, să nu respecte legislaţia în vigoare, profitând de clemenţa nejustificată, din trecut, a Autorităţii de Supraveghere. Cea mai expusă abuzurilor a fost piaţa asigurărilor obligatorii RCA, care este şi cea mai mare din România. Scandalul pe bani dintre service-uri şi asigurători a prins în capcană asiguraţii, care de multe ori s-au văzut în imposibilitatea de a-şi repara maşinile avariate.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri