O mașină nouă oferă multe avantaje, însă riscurile întâlnite la volan rămân aceleași. Principala cauză a producerii de accidente rutiere este viteza prea mare. Șoferii știu acest lucru și totuși mulți dintre ei recunosc că au condus cu mult peste limita de viteză, în acest an.
Adevărul este că riscul de accident crește pe măsură ce viteza crește. Riscul este mare pentru șoferi, dar și pentru alți pasageri din mașină și cei aflați în trafic. Există situații când șoferii sunt prea încrezători, ei cred că au experiență și capacitatea să-și asume anumite riscuri ca-n filme. Totuși, acest lucru nu este chiar așa, unii pot produce accidente tocmai pentru că și-au asumat astfel de riscuri în condiții imprevizibile.
Având în vedere faptul că numărul de accidente a crescut an de an, șoferii sunt sfătuiți de polițiștii rutieri să nu încerce astfel de "cascadorii" și să circule cu atenție, fără a depăși viteza regulamentară. Pentru a conduce fără riscuri, șoferii trebuie să fie odihniți la volan, să-și mențină starea de atenție, să vadă clar, să reacționeze rapid atunci când este necesar și să aprecieze în mod corect viteza și distanța.
Conform statisticilor, șoferii tineri la volanul autovehiculelor au un risc de accident mai ridicat decât șoferii în vârstă, datorită lipsei de experiență. O altă cauză, pentru care șoferii tineri sunt suprareprezentați în accidentele rutiere, este imaturitatea. Coliziunile cu autovehicule sunt o cauză importantă de deces în rândul tinerilor în ultimii ani.
Șofatul sub influența drogurilor și a alcoolului reprezintă de asemenea o problemă gravă în ziua de azi. Și drogurile și alcoolul afectează capacitatea șoferilor de a reacționa la situații neașteptate în trafic. Despre droguri (cum este canabisul) se spune că ar putea reduce capacitatea de atenție, ar putea încetini timpul de reacție și ar putea modifica percepția timpului și a distanței.
Alte cauze ale accidentelor de circulație sunt:
- Neatenția, oboseala
- Stilul de viață, condusul mai des și cu viteză pentru distracție
- Condusul în condiții mai riscante, cum ar fi noaptea, când se întorc obosiți de la cluburi sau de la petreceri
- Folosirea telefonului mobil în trafic, în timp ce conduc, pentru apeluri și pentru mesaje text
- Depășirile incorecte
- Viteza prea mare sau neajustată.
Probabil astfel de lucruri au fost analizate și au contat atunci când s-a decis creșterea prețurilor la polițele RCA pentru șoferii mai tineri. Experții cred că tinerii cu vârste cuprinse între 18-30 de ani sunt mai susceptibili de a fi implicați în accidente rutiere, mai des decât alți șoferi, cu vârsta peste 30 de ani.
Pentru anumite categorii de șoferi prețurile de vânzare RCA au crescut:
- Pentru cei cu vârsta mai mică de 30 de ani, ritmul de creștere al primei brute de referință este 0,9-2,8%
- Proprietarii de autovehicule, cu vârsta de cel mult 30 de ani vor plăti cu 3,2% mai mult (pentru un autovehicul ce are capacitatea cilindrică de 1.601-1.800 cmc), decât în luna martie a acestui an.
La alte categorii de vârstă, apar anumite scăderi ale tarifelor:
- La șoferii cu vârsta de 51-60 de ani, cu autovehicule care au capacitatea cilindrică de 1.801-2.000 cmc, tarifele de referință la polițele RCA au scăzut cu 3,4%
- La categoria de vârstă 51-60 de ani, tarifele de referință au scăzut cu 4% pentru autovehicule ce au capacitatea cilindrică de 2.001-2.500 cmc.
Desigur, nu toți șoferii tineri sunt la fel, nu toți sunt în căutarea adrenalinei prin riscul în trafic. Mulți conduc prudent, respectă regulile de circulație, au o atitudine corectă în ceea ce privește condusul și siguranța în trafic.
Ei caută să-și facă o asigurare cât mai ieftină în ziua de azi, având în vedere creșterea prețurilor de vânzare RCA. Pentru ca o asigurare să fie mai accesibilă, șoferii pot alege un RCA ieftin sau un serviciu de plată în rate.