Partenerul de afaceri al lui Virgil Măgureanu, asociat cu fostul director al SRI în recent-înființata fabrică de alcool de la Satu Mare, vrea să scape de condamnarea la patru ani de pușcărie. Soos Istvan, fost șef al Biroului Colectare și Executări Silite Persoane Juridice din cadrul AJPF Satu Mare, a formulat, la Înalta Curte de Casație și Justiție, o cerere de revizuire a sentinţei Curții de Apel Oradea, care, în data de 5 iulie 2017, i-a majorat acestuia pedeaspa de la 2 ani și 8 luni, dată în 2016 de Tribunalul Bihor, la patru ani pentru dare de mită și spălare de bani.
Cu cereri de revizuire s-au prezentat și ceilalți inculpați din dosarul lui Soos Istvan, respectiv fostul șef al AJFP Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, omul de afaceri Gheorghe Moiș, precum și foștii inspectori fiscali Daniel Gheorhe Becski și Mihai Crișan. Cererile de revizuire au fost înaintate, în data de 5 octombrie, la Secția Penală a Înaltei Curți, iar faza prealabilă a judecății a avut loc în data de 6 octombrie. Prima înfățișare în acest proces a avut loc pe 24 noiembrie.
“Jurnalul Național” a dezvăluit, în exclusivitate, faptul că fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, a înființat, în luna mai a anului 2016, în comuna Hodod, județul Satu Mare, o fabrică de distilare, rafinare și mixare a băuturilor alcoolice, sub denumirea de SC Codrul SM SRL. Măgureanu nu este singurul asociat al acestei companii, el împărțind acțiunile cu Soos Istvan.
Asta se întâmpla după ce, în 2015, DNA l-a trimis în judecată pe Soos Istvan, pe șeful acestuia de la Finanţele Publice Satu Mare, un om de afaceri și doi colegi, pentru complicitate la dare de mită și spălare de bani.
Șpăgi constând în mobilier și lenjerie de pat
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada noiembrie-decembrie 2013, dar și în cursul lunii martie 2014, Soos Istvan, în înțelegere cu șeful său direct, Ioan Mircea Ardelean, a pretins de la un om de afaceri mai multe obiecte de mobilier. Este vorba despre canapele fixe și extensibile, un pat dublu, saltele, perne și alte obiecte de acest gen, pentru mobilarea a patru locuințe care aparțineau lui Soos și Ardelean sau unor rude. Bunurile, în valoare de 12.500 de lei, au fost livrate de firma omului de afaceri la adresele indicate de Soos Istvan, fără a fi achitate. În schimb, Soos Istvan i-a dat de înțeles patronului firmei că șeful său, Ardelean, va proteja activitatea companiei acestuia cu ocazia derulării unor controale ale Fiscului local în perioada noiembrie-decembrie 2014. Procurorii spun că, pentru disimularea provenienței obiectelor de mobilier, Soos Istvan i-a cerut omului de afaceri să întocmească o factură fiscală către o companie a unei rude de-a lui Soos. Factura, deși emisă, nu a fost înregistrată în contabilitatea firmei și nu a fost achitată niciodată.
Șeful de la Finanțe a făcut epurări politice, pentru a-i asigura lui Soos scaunul
DNA mai susţine că, între anii 2012 și 2014, șeful Finanțelor Publice Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, i-a creat unei persoane care, între 2007 și 2013, respectiv între aprilie și iunie 2014, a ocupat o funcție de conducere în cadrul Agenţiei Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, o stare de inferioritate pe temeiuri de apartenență politică. Mai exact, “printr-o atitudine de continuă ostilitate, l-a determinat pe acesta să renunțe la funcția publică deținută, întrucât dorea ca acea funcție să fie ocupată de către Soos Istvan”.
La trimiterea în judecată, DNA a ținut să menţioneze că la instrumentarea dosarului procurorii au beneficiat de sprijinul SRI – Direcția de Informații Județeană Satu Mare.
Tot lotul inculpaților din dosarul AJFP Satu Mare a înaintat, la ÎCCJ, cereri de revizuire a hotărârii definitive prin care au fost condamnați la închisoare