Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia vrea să introducă o limită de vârstă pentru utilizarea rețelelor de socializare

Australia vrea să introducă o limită de vârstă pentru utilizarea rețelelor de socializare

de Redacția Jurnalul    |   

Autoritățile din Australia vor să introducă o limită de vârstă pentru utilizarea rețelelor de socializare. Reprezentanții Guvernului spun că pragul va fi ales în jur de 14-16 ani. Propunerea a stârnit ample dezbateri în Australia.

Australia intenționează să stabilească o limită de vârstă pentru copiii care utilizează rețelele de socializare. Prim-ministrul Anthony Albanese susține că ar putea fi impus un procedeu de verificare a vârstei înainte de a introduce legi privind vârsta minimă pentru rețelele de socializare în acest an, potrivit Reuters. Scopul măsurii este ca adolescenții să renunțe la dispozitive și să facă mișcare pe terenurile de sport și în piscine, a spus premierul. El nu a spus ce vârstă va fi impusă drept prag o vârstă, dar a estinat că va fi între 14 și 16 ani.

Legea ar plasa Australia printre primele țări din lume care impun o restricție de vârstă pe rețelele sociale. Încercările anterioare, inclusiv ale Uniunii Europene, au eșuat în urma plângerilor privind reducerea drepturilor. Australia are una dintre cele mai multe populații online din lume, cu patru cincimi din cele 26 de milioane de locuitori pe rețelele sociale, potrivit cifrelor din industria tehnologică. Trei sferturi dintre australienii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani au folosit YouTube sau Instagram, a constatat un studiu din 2023 al Universității din Sydney.

Totuși, propunerea este criticată de unii specialiști care cred că astfel tinerii vor fi tentați să utilizeze domeniile online nereglementate.

„Această mișcare bruscă... amenință să creeze un prejudiciu grav prin excluderea tinerilor de la participarea semnificativă și sănătoasă în lumea digitală, conducându-i potențial către spații online de calitate inferioară”, a declarat Daniel Angus, directorul Queensland University of Technology Digital.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri