În Australia s-a înregistrat cea mai călduroasă vară (decembrie-februarie) de la debutul înregistrărilor meteorologice, iar prognozele pentru toamna australă care stă să înceapă nu sunt optimiste, au anunţat joi autorităţile locale, potrivit AFP.
"După recordurile de temperatură înregistrate în decembrie şi ianuarie, nimeni nu va mai fi surprins să afle că această vară a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor meteorologice", a declarat Andrew Watkins, responsabil de prognozele pe termen lung în cadrul Biroului meteorologic australian.
Datele definitive vor fi cunoscute abia vineri, însă Biroul a precizat că, în mod evident, valorile medii - în ceea ce priveşte temperaturile maxime şi medii - vor depăşi, pentru prima dată, cu peste două grade Celsius mediile pe termen lung.
Cantităţile de precipitaţii au fost, de asemenea, mai mici decât cele înregistrate în mod obişnuit. Biroul nu preconizează nicio schimbare în viitorul apropiat în ceea ce priveşte seceta gravă care afectează, de mai multe luni, teritorii vaste din principalele regiuni agricole ale ţării, situate în est şi sud-est.
"Din nefericire, previziunile nu dau semne că ar putea reveni, pe parcursul toamnei, la mediile sezoniere în ceea ce priveşte precipitaţiile din numeroase regiuni", a declarat Andrew Watkins.
Biroul a anunţat recent că prima lună a acestui an a fost cea mai călduroasă lună ianuarie din istoria monitorizărilor meteorologice, cu o temperatură medie care a urcat, pentru prima dată, la peste 30 de grade.
Andrew Watkins ia în calcul drept cauze ale acestui fenomen condiţiile meteorologice particulare din Oceanul Indian şi Oceanul Pacific, precum şi tendinţele pe termen lung legate de încălzirea globală.
Autorităţile susţin că valul de căldură din luna ianuarie a contribuit la decesul a peste un milion de peşti în bazinul hidrografic Murray-Darling, o reţea vastă de fluvii şi râuri din partea sud-estică a Australiei.
Incendiile de pădure, relativ frecvente în sud-estul ţării pe perioada verii australe, s-au propagat în ianuarie şi în nord-estul tropical al Australiei.
AGERPRES