Trimis în judecată cu opt capete de acuzare, deputatul Sebastian Ghiţă a rămas în continuare membru al Comisiei pentru controlul activităţii SRI. Liberalii susţin că PSD ar trebui să-i retragă sprijinul politic, însă Liviu Dragnea a replicat că Ghiţă nu mai face parte din partid. Cazul lui Ghiţă seamănă izbitor cu cel al fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, dat jos din funcţie după două luni de luptă cu Regulamentele din partea PSD.
Două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității și conducere fără permis. Sunt cele opt capete de acuzare pentru care procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată de deputatul Sebastian Ghiţă. În ciuda acuzaţiilor aduse de procurori, Ghiţă a rămas în continuare membru în Comisia pentru controlul activităţii SRI, acolo unde a ajuns în 2012 din postura de deputat PSD. Liberalii i-au cerut lui Liviu Dragnea să-i retragă sprijinul politic şi să numească un social-democrat în locul său. "Menţinerea lui Ghiţă în cadrul Comisiei SRI este cu atât mai gravă cu cât acesta a mai fost trimis în judecată în alt dosar. Ghiţă reuşeşte contraperformanţa de a avea două dosare în care este trimis în judecată şi continuă să facă totuşi parte din Comisia de control parlamentar al unui serviciu secret", au acuzat liderii PNL. Liviu Dragnea susţine, în schimb, că Ghiţă nu mai este membru al PSD şi ca atare nu îl poate retrage din Comisia SRI. “Ce să facem, să-l dăm afară din Parlament? El nu e membru PSD. De ce ne cer nouă să-i retragem sprijinul şi să începem presiuni pe Ghiţă?”, s-a disculpat liderul PSD. Mai mult, Dragnea susţine că atâta vreme cât nu există o decizie definitivă a judecătorilor, Ghiţă poate rămâne fără probleme membru în Comisia SRI.
Cazul Zgorro îl contrazice
Argumentele liderului PSD sunt demontate însă de acţiunea prin care PSD l-a debarcat pe Valeriu Zgonea din fruntea Camerei Deputaţilor. Pentru că s-a grăbit să-l dea afară din partid înainte să-l revoce din funcţie, Dragnea a căzut fără să vrea într-o capcană legislativă pe care tocmai PSD a creat-o pentru a-i blinda scaunului lui Zgonea în vremurile bune. Astfel, potrivit Regulamentului, preşedintele Camerei putea fi revocat din funcţie doar la propunerea grupului parlamentar din care făcea parte. Zgonea a profitat de chichiţa din Regulament şi a invocat faptul că şi-a pierdut calitatea de membru al grupului PSD, devenind independent din momentul excluderii din partid. Au urmat două luni în care liderii PSD s-au chinuit să modifice Regulamentul în comisiile de specialitate pentru ca liderul Camerei să poată fi revocat la solicitarea grupului care l-a propus în funcţie, în acest caz la cererea grupului PSD. Disputa dintre Zgonea şi PSD a ajuns şi la Curtea Constituţională, după ce Zgonea a contestat modificarea Regulamentului şi a procedurii de schimbare din funcţie. Săptămâna trecută, CCR a respins însă ambele sesizări, astfel că deputatul PSD Florin Iordache va rămâne preşedintele interimar al Camerei în ultima sesiune a actualului Legislativ, în timp ce Zgonea a ajuns la munca de jos, fiind repartizat la Comisia pentru drepturile omului.