Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, bun de plată 200.000 euro

Băsescu, bun de plată 200.000 euro

de Diana Lazăr    |   

Valeriu Steriu vine cu buzunarele goale la "nunta" cu Traian Băsescu. Datoriile la stat şi găurile din conturile UNPR vor trebui plătite de PMP după ce fuziunea va fi parafată de instanţă. Zestrea urmaşilor lui Oprea, vânată de fostul şef de stat, este însă alta: sediile şi majorităţile din primării şi Consilii Judeţene pe care UNPR le-a format deja cu PSD.

Odată cu fuziunea cu UNPR, partidul lui Băsescu va prelua şi obligaţiile acestei formaţiuni. Din punct de vedere financiar, lucrurile nu arată deloc bine pentru viitorul partid. În acest moment, UNPR are blocat contul în care ar fi trebuit să i se vireze subvenţia lunară de la stat. Reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente au explicat pentru Jurnalul Naţional că decizia de a suspenda sumele la care progresiştii au dreptul vine ca urmare a unei sancţiuni aplicate la finalul lui 2015 celor de la PP-DD pentru nereguli în contabilitate. "În urma unui control realizat de AEP, s-au constatat mai multe nereguli în documentele PP-DD. Ca atare, Autoritatea a decis să-i execute silit prin reţinerea lună de lună a subvenţiei până la stingerea datoriei", susţin sursele din AEP. Suma pe care trebuie să o recupereze AEP este de peste 200.000 de euro. Ea este imputată celor de la UNPR ca urmare a fuziunii prin absorţie cu PP-DD, realizată vara trecută. După ce partidul lui Valeriu Steriu se va topi în PMP, datoria se va transfera automat la formaţiunea condusă de Traian Băsescu. Subvenţia lunară pe care UNPR ar fi trebuit s-o încaseze de la AEP este de aproximativ 40 de mii euro. Pentru că PMP nu este partid parlamentar, nu are dreptul la subvenţie. Prin fuziunea cu progresiştii va încasa însă şi aceşti bani, imediat ce contul va fi deblocat.

Pierde financiar, câştigă politic

Dacă la prima vedere pare că Băsescu face o afacere proastă prin mariajul cu partidul generalilor, la o privire mai atentă reiese că nu e deloc aşa. PMP va obţine sediile UNPR şi îşi va întări organizaţiile din ţară. În câteva zone, precum Neamţ sau Sectorul 2 al Capitalei, progresiştii au filiale puternice. În plus, la cei 18 primari ai PMP se vor adăuga cei 25 ai UNPR şi multe alte majorităţi în Consiliile Locale şi Judeţene. Foarte interesantă va fi situaţia din Consiliul General al Capitalei unde PSD are majoritate cu UNPR. Ironia face ca Gabriela Firea să nu-şi poată trece proiectele prin Consiliu fără oamenii lui Băsescu, iar Robert Turcescu, cel care i-a fost rival, să fie acum în aceeaşi barcă cu Firea. Peste toatea aceste, din zestrea UNPR mai fac parte şi parlamentarii care pot oricând să încline balanţa în Camera Deputaţilor în favoarea sau împotriva unuia dintre marile partide. Congresul de fuziune PMP-UNPR va avea loc astăzi la Palatul Parlamentului.

La finalul anului 2015, PMP a declarat venituri de aproape 3 milioane de lei. Suma provine din cotizaţii şi donaţii şi este uriaşă dacă ţinem cont de faptul că partidul este mic, relativ nou şi nu primeşte ajutor de la stat. Spre comparaţie, UNPR, formaţiune parlamentară avea în conturi la puţin peste 819.000 de lei la finalul anului trecut.

Vara trecută, PP-DD figura la Ministerul de Finanţe cu un minus de peste 1 milion de lei. Datoria s-a transferat la progresişti care mai aveau de plătit peste 600.000 de lei la finalul lui 2015.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri