Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu și Rareș Bogdan au făcut campanie electorală în ziua votării

Băsescu și Rareș Bogdan au făcut campanie electorală în ziua votării

de Ion Alexandru    |   

Deși campania electorală s-a încheiat, oficial, sâmbătă dimineață, la ora 7.00, pe rețelele de socializare personaje mai mult decât notorii din prim-planul politicii românești au continuat să facă propagandă electorală pentru unii dintre cei doi candidați de la prezidențiale, chiar ieri, în timpul exercitării votului de către cetățeni. Unul dintre aceștia este Traian Băsescu, care a scris pe Facebook că a votat anti-PSD și care a îndemnat audiența sa de pe internet să iasă la vot, sugerând inclusiv cum ar trebui să voteze. Al doilea este „umbra” lui Klaus Iohannis, eurodeputatul PNL Rareș Bogdan, care, tot pe Facebook, și tot ieri, cerea comunității maghiare din Transilvania să iasă la vot, pentru ca PSD să fie „bătut” la un scor zdrobitor. Ambele fapte sunt interzise de lege.

 

Traian Băsescu, zis „Petrov”, a votat în prima parte a zilei de ieri, făcând, oficial, declarații generaliste în secția de votare cu privire la direcția în care s-a îndreptat votul său. La scurt timp însă, fostul președinte a postat, pe contul său de socializare, un mesaj prin care îi ceartă pe cei care nu au votat, spunând că trebuie să iasă la urne și că el nu a votat cu PSD. „Dacă azi nu votezi, în următorii 5 ani să taci din gură! Dacă azi nu votezi înseamnă că n-ai înţeles nici faptul că azi eşti unica putere în stat şi nici faptul că răspunderea ta este pe măsura puterii uriaşe pe care ţi-a dat-o Constituţia României. Chiar dacă este puţin mai frig decât în luna august, iar ploaia măruntă te obligă să treci la ţinuta cu umbrelă, nu ai niciun motiv serios să nu mergi la vot, mai ales că secţia de votare este aproape de locuinţa ta. Ştii şi tu că «iarna nu-i ca vara». Ai de ales între eşec garantat al viitorului nostru, al românilor şi speranţă. Şi pentru că am de ales pentru viitorul nostru, eu nu votez PSD”, a scris Băsescu.

Mesajul este unul mai mult decât evident și nuanța este la fel de clară.

 

Campanie video pe Facebook

Însă nu doar Băsescu a îndemnat alegătorii să voteze și cum să voteze, ci și proaspătul europarlamentar PNL, fost jurnalist și apropiat al candidatului Klaus Iohannis, Rareș Bogdan. Îngrijorat, în jurul amiezii, de prezența extrem de scăzută la vot a comunităților de maghiari din Transilvania, Rareș Bogdan a postat, la rândul său, pe Facebook, un mesaj video mobilizator, cu scopul de a-i determina pe minoritarii etnici să voteze cu Klaus Iohannis. Nu pentru că s-ar fi temut de o înfrângere, ci pentru a-i oferi candidatului PNL un scor cât mai mare, iar PSD-ului, un scor cât mai mic.

Astfel, Rareș Bogdan spunea că datele orei 14.00 îi arătau o prezență slabă la vot din partea comunității maghiare din orașele Transilvaniei și i-a chemat pe unguri la urne, deoarece, la alegerile de ieri, nu s-a ales doar președintele, ci și plasarea PSD în viitoarele alegeri. „Baronii PSD sunt disperați. Au intrat în vrie. Forțează să scoată oamenii la vot. E foarte important și scorul. Cu cât scorul e mai mare pentru candidatul dreptei, cu atât sunt mai mici șansele ca PSD să revină. Este extrem, extrem de important! Îi rog pe frații maghiari să se prezinte la vot. În rândul comunităților maghiare prezența este foarte mică. N-au fost 20 de ani cum a zis Brucan, ci 30 de ani. Nu votați doar ca președintele Klaus Iohannis să-și continue mandatul. Nu vorbim de cine câștigă alegerile. Ci de unde plasăm PSD-ul”, a precizat Rareș Bogdan.

 

Ce spune legea

Conform Legii nr. 370/2004, privind alegerea președintelui României, cu modificările și completările ulterioare, „campania electorală începe cu 30 de zile înaintea alegerilor și se încheie în dimineața zilei de sâmbătă, dinaintea alegerilor, la ora 7.00”. Articolul 54, alineat 3, din același act normative, precizează că, de asemenea, campania electorală pentru al doilea tur de scrutin începe de la data când s-a adus la cunoștința publică ziua votării” și se încheie, de asemenea, în sâmbăta de dinaintea zilei alegerilor, la ora 7.00 dimineața.

În aceste condiții, legea arată că sunt contravenții, dacă acestea nu constituie chiar infracțiune, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, precum și sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. Aceste fapte sunt cercetate, conform aceleiași legi, de ofițeri, agenți și subofițeri din cadrul Poliției, ai Poliției de Frontieră și ai Jandarmeriei, precum și de Poliția Locală. Contravențiile aplicabile sunt cele prevăzute în OUG 2/2001, respectiv cu amenzi cuprinse între 1.500 și 4.500 de lei, dacă fapta nu constituie infracțiune.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri