Jurnalul.ro Ştiri Externe Beijingul le recomandă politicienilor britanici să nu se mai ia de China

Beijingul le recomandă politicienilor britanici să nu se mai ia de China

Administraţia de la Beijing i-a îndemnat pe liderii politici de la Londra să nu mai exagereze riscurile atribuite Chinei, în contextul în care fostul ministru de Finanţe Rishi Sunak, candidat pentru postul de prim-ministru, a catalogat activităţile chineze ca fiind "cea mai mare ameninţare".

"China şi Partidul Comunist Chinez reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa Marii Britanii, a securităţii mondiale şi prosperităţii, în acest secol", a afirmat Rishi Sunak luni.

Şi Liz Truss, ministrul de Externe în exerciţiu şi adversarul lui Rishi Sunak în cursa pentru funcţiile de lider al Partidului Conservator şi de prim-ministru britanic, a criticat ascensiunea Chinei şi riscurile aferente.

Administraţia de la Beijing a reacţionat la afirmaţiile fostului ministru britanic de Finanţe. Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat că Beijingul nu vrea să se implice în politica internă britanică, dar a cerut evitarea exagerărilor despre ameninţările generate de China.

"Vreau să îi informez pe unii politicieni britanici că nu pot rezolva problemele proprii invocând mereu China pentru a declanşa polemici, amplificând ameninţarea chineză şi lansând afirmaţii iresponsabile", a declarat Zhao Lijian, potrivit cotidianului The Guardian.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: China
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri