Este acesta un precedent, după care vor apărea şi alte cazuri similare? - se întreabă pagina web http://www.lavenir.net/, menţionând că fenomenul este privit cu îngrijorare de către unii pacienţi, precum şi de o parte dintre medici.
Fibroza pulmonară constă în îngroşarea şi rigidizarea pereţilor alveolelor pulmonare, care duce la pierderea elasticităţii plămânilor şi împiedică transferul oxigenului din aerul inspirat către sânge. Acest proces provoacă o insuficienţă respiratorie evolutivă. În Belgia, există aproximativ o mie de persoane afectate de această suferinţă, iar fără tratament, speranţa lor de viaţă variază, în medie, între trei şi cinci ani.
În prezent, pentru această boală există în farmaciile belgiene două medicamente - Esbriet, care se distribuie gratuit din 2012, şi Ofev, noul medicament, care a apărut pe piaţă din decembrie 2015. Aceste produse nu vindecă, ci doar frânează evoluţia fibrozei pulmonare şi, prin urmare, administrarea lor este recomandabilă cât mai curând după depistarea bolii. Chiar şi o întârziere de şase luni poate crea probleme.
Pentru a beneficia de gratuitate pentru noul medicament, pacienţii trebuie să facă o analiză de urină care să aibă rezultat negativ, dovedind lipsa nicotinei din organism. Sunt, aşadar, interzise şi consumul de gumă de mestecat cu nicotină şi folosirea plasturilor impregnaţi cu această substanţă. AGERPRES