Confruntat acasă cu o serie de acuzații de corupție, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a lansat un atac virulent contra Iranului, cu ocazia Conferinței de Securitate de la München, de la sfârșitul săptămânii. Foarte probabil, el încearcă să demonstreze atât conaționalilor săi, cât și aliaților internaționali că rămâne un lider esențial al Israelului, într-un moment de criză în Orientul Mijlociu.
Teheranul reprezintă „cea mai mare amenințare la adresa lumii”, a tunat Netanyahu de la înalta tribună a conferinței, precizând că statul evreu „nu va permite regimului iranian să pună lațul terorii în jurul gâtului nostru”, scrie BBC. Șeful executivului de la Ierusalim a făcut apoi o paralelă între Acordul de la München , din 1938, considerat o încercare eșuată de a tempera Germania nazistă, și înțelegerea nucleară internațională cu Iranul, încheiată în 2015. Potrivit premierului israelian, această înțelegere „a dezlănțuit periculosul tigru iranian”. Cu un gest teatral, Netanyahu a arătat un fragment pe care l-a prezentat drept o bucată dintr-o dronă iraniană, ce a decolat din Siria și a fost doborâtă, săptămâna trecută, deasupra Israelului. „Aveți aici un capăt de dronă iraniană! Domnule Zarif, îl recunoaşteţi? Ar trebui să îl recunoaşteţi, pentru că este al dumneavoastră!”, a spus şeful guvernului israelian, adresându-se direct ministrului iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, pe care l-a caracterizat drept „vocea mieroasă” a regimului de la Teheran. Netanyahu l-a atacat apoi personal pe Zarif, acuzându-l că „minte cu elocvență”. „Nu testaţi determinarea Israelului!”, și-a încheiat Netanyahu discursul. În replică, într-o declaraţie de presă susţinută tot la München, Zarif a calificat intervenţia lui Netanyahu drept „un circ caricatural”. „Aţi asistat la un circ caricatural în această dimineaţă, care nu merită nici măcar onoarea unui răspuns”, a afirmat şeful diplomaţiei iraniene. Cu nouă zile în urmă, oficialitățile de la Ierusalim au anunțat că o dronă pilotată de la distanță de experți militari iranieni aflați în Siria a pătruns în spațiul aerian al statului evreu, unde a fost doborâtă de un elicopter israelian. Drept represalii, forțele aeriene israeliene au atacat baza „iraniană” din Siria, de unde a decolat drona. Unul dintre avioanele F-16 care au participat la ofensivă a fost lovit de apărarea antiaeriană siriană și s-a prăbușit în nordul Israelului. A urmat o nouă rundă israeliană de represalii, fiind atacate ținte militare siriene și iraniene din Siria. Israelul acuză Iranul că vrea să-și crească influența în zonă și să creeze un culoar logistic de aprovizionare cu mișcarea anti-israeliană Hezbollah, din Liban.
„Noi nu vom fi primii care încalcă o înțelegere în privința căreia am făcut tot ceea ce a depins de noi să o realizăm, în pofida eforturilor domnului Netanyahu”. Mohammad Javad Zarif