Statele Unite vor fi de partea aliaţilor europeni în fața amenințării reprezentate de Rusia, a promis preşedintele american, Joe Biden, înaintea primei sale întâlniri la nivel înalt cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
Într-un articol de opinie publicat în cotidianul „The Washington Post”, șeful Casei Albe a promis să consolideze alianţele democratice ale SUA în faţa ameninţărilor tot mai numeroase venite din partea Rusiei şi Chinei.
Președintele american sosește miercuri în Europa, unde va participa la summiturile anuale ale G7 şi NATO şi se va întâlni, la 16 iunie, la Geneva, cu Vladimir Putin, în contextul unor tensiuni fără precedent între cele două superputeri mondiale, remarcă AFP.
Washingtonul a sancţionat Moscova într-o serie de dosare, mai exact pentru acuzaţii de ingerinţă în alegeri, piraterie informatică, spionaj, reprimarea principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, ameninţarea militară la adresa Ucrainei, anexarea provinciei ucrainene Crimeea. De cealaltă parte, Rusia a răspuns prin numeroase contramăsuri, iar de câteva săptămâni cele două puteri nu mai au ambasadori în cele două capitale. În plus, Moscova acuză NATO că şi-a intensificat activitatea militară la frontierele ruse, prin desfăşurarea de trupe şi de exerciţii militare.
„Suntem uniţi pentru a răspunde provocărilor Rusiei la adresa securităţii europene, începând prin agresiunea ei în Ucraina, şi nu va exista nicio îndoială asupra hotărârii Statelor Unite de a-şi apăra valorile democratice, pe care nu le putem separa de interesele noastre”, a scris Biden.
„Preşedintele Putin ştie că nu voi ezita să răspund viitoarelor activităţi care aduc prejudicii. În timpul întâlnirii noastre, vreau să subliniez din nou angajamentul Statelor Unite, al Europei şi al democraţiilor ataşate aceloraşi principii pentru apărarea demnităţii şi a drepturilor omului”, a mai scris preşedintele American, în articolul apărut în „The Washington Post”.
De la preluarea mandatului de preşedinte, în ianuarie, Biden afişează o mare fermitate la adresa Rusiei, dornic să marcheze o ruptură faţă de predecesorul său Donald Trump, acuzat de complacere. Preşedintele Biden a mers chiar până acolo încât l-a numit pe Putin „asasin”, atrăgându-şi critici dure din partea Moscovei, comentează AFP.
Însă atât Biden, cât şi Putin şi-au exprimat speranţa într-o ameliorare a relaţiilor bilaterale. Preşedintele rus a declarat vineri că speră ca întrevederea să ducă la rezultate pozitive.
În articolul intitulat „Călătoria mea în Europa este despre dorinţa Americii de a ralia democraţiile lumii”, Biden a mai subliniat că Washingtonul trebuie „să conducă lumea de pe poziţie de forţă”. „Fie că este vorba despre eradicarea pandemiei de coronavirus în întreaga lume, de a face faţă provocărilor reprezentate de accelerarea crizei climatice sau de a răspunde activităţilor nocive ale guvernelor Chinei şi Rusiei, SUA trebuie să conducă lumea de pe poziţie de forţă”, a insistat Biden, care a remarcat că, „în acest moment de incertitudine globală”, turneul său european caută să reafirme „angajamentul reînnoit al Americii faţă de aliaţii şi partenerii noştri şi de a demonstra capacitatea democraţiilor de a face deopotrivă faţă provocărilor şi de a răspunde ameninţărilor acestei noi epoci”.
La summitul NATO din Bruxelles, Biden a promis să reafirme „angajamentul de neclintit al Statelor Unite faţă de articolul 5 (conform căruia un atac asupra unui stat al Alianţei va fi considerat un atac asupra tuturor membrilor - n.r.) şi pentru a ne asigura că alianţa noastră este puternică în faţa oricărei provocări, inclusiv în faţa ameninţărilor precum atacurile cibernetice asupra infrastructurii noastre critice”.