x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Meditații cu bon fiscal, casă de marcat și e-Factura. Profesorii trebuie să-și angajeze contabili pentru a mai putea preda în privat

Meditații cu bon fiscal, casă de marcat și e-Factura. Profesorii trebuie să-și angajeze contabili pentru a mai putea preda în privat

de Diana Scarlat    |    15 Ian 2025   •   08:00
Meditații cu bon fiscal, casă de marcat și e-Factura. Profesorii trebuie să-și angajeze contabili pentru a mai putea preda în privat

România este țara în care președintele are 6 case cumpărate din meditații, dar celorlalți profesori li se cer zeci de acte, chitanțe și facturi pentru a mai face lecții cu elevii în privat. Iar dacă au elevi de la propriile clase, vor fi cercetați disciplinar și li se va lua dreptul de a mai preda în școli.

Noutatea anului 2025 este e-Factura, pentru că mai pot preda în privat doar cu PFA sau Întreprindere Individuală. Nici măcar ANAF nu știe ce să le explice profesorilor, în legătură cu necesitatea de a emite pe loc e-Factura, dar tot ANAF îi va amenda, în caz că nu vor depune tot ce prevede legea. În timp ce cadrele didactice sunt urmărite pas cu pas de Fisc, dacă vor să dea meditații, elevii sunt din ce în ce mai slab pregătiți și nu mai găsesc profesori pentru lecții în privat.

ANAF a publicat cel mai recent Ghid pentru profesorii care dau meditații în 2023 și nu l-a mai actualizat după modificările legislației din 2024, astfel încât cadrele didactice nu știu exact ce au de făcut, atunci când vor să dea meditații legal. Din modul în care au răspuns la întrebări legate de facturare și obligații, reiese că nici reprezentanții ANAF nu știu prea bine.

La finalul săptămânii trecute, reprezentanții ANAF au dat o serie de explicații cu privire la modul în care profesorii ar mai putea încasa bani din meditații. Precizările au fost făcute în cadrul unui seminar online la care au răspuns la întrebări reprezentanții Agenției Județene a Finanțelor Publice Dâmbovița.

Pentru a mai putea da meditații în România anului 2025, un profesor trebuie să fie autorizat, să aibă un PFA sau să fie Întreprindere Individuală, cu autorizație de la Registrul Comerțului, conform precizărilor date de ANAF. Dacă veniturile obținute provin doar din meditații, atunci cea mai bună opțiune pe care o are la dispoziție este deschiderea unui PFA cu activitatea având codul CAEN 8559.

Aplicând legea pentru prestarea serviciilor și în cazul profesorilor care dau meditații, Fiscul le cere inclusiv să dea bon fiscal, dacă încasează banii în numerar. Fiind întrebați și despre necesitatea emiterii facturii electronice, conform noilor prevederi legislative pentru toți agenții economici, reprezentanții Fiscului s-au contrazis cu prevederile legii, spunând că nu este obligatoriu ca profesorii, în aceste cazuri să trimită e-Factura, cu excepția situațiilor în care este cerută de client. 

Ghidul Fiscului nu a fost actualizat 

Legea care a fost modificată anul trecut, privind e-Factura, spune altceva: orice factură emisă trebuie să fie înregistrată în programul RO e-Factura, iar acest lucru se face pe loc. Exact această procedură i-a încurcat deja foarte mult pe toți prestatorii de servicii, fiind foarte greoaie, în timp ce magazinele pot rămâne chiar fără marfă, dacă nu funcționează aplicația, pentru că nu se mai poate primi nimic de la furnizori fără e-Factura.

Tot în conformitate cu prevederile legii, profesorii ar trebui să aibă și casă de marcat pe masă, atunci când le vin elevii la meditații, pentru a da bon fiscal, dacă se plătește în numerar. Ca PFA sau Întreprindere Individuală, fiind autorizată la Registrul Comerțului, persoana care dă meditații este în mod automat considerată impozabilă, inclusiv din perspectiva TVA-ului, au mai explicat reprezentanții ANAF.

În plus, profesorii care dau meditații trebuie să completeze declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale. Iar dacă încep activitatea în cursul anului fiscal, profesorii vor depune declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Procedura este atât de complicată, încât fiecare cadru didactic ar trebui să-și angajeze contabil pentru a mai putea da meditații.

Cum se calculează contribuțiile

Profesorii care dau meditații trebuie să știe că în cazul în care veniturile lunare obținute sunt mai mari decât un salariu minim pe economie, atunci se poate opta pentru plata impozitului la norma de venit, acest mod de impozitare fiind foarte avantajos. Normele de venit se stabilesc de către fiecare administrație financiară în parte. 

Există mai multe beneficii și facilități pentru titularii PFA-urilor care sunt salariați și/sau au vârsta de peste 60 de ani. În cazul în care venitul pe un an este mai mare decât valoarea a 12 salarii minime, impozitul pe care îl vor plăti este de 10% din norma stabilită, 25% contribuții CAS și 10% contribuții CASS din valoarea salariului minim.

Alte restricții pentru cadrele didactice

Conform noii Legi a învățământului preuniversitar, profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar și oricine poate face sesizări pentru a se începe urmărirea cadrelor didactice, la secretariatul școlii. Pentru cei care vor să dea meditații acasă, din 2015 au fost stabilite norme suplimentare, obligându-i pe profesori să obțină autorizații pe spațiul pe care îl folosesc. 

Sunt necesare inclusiv autorizații de la ISU, în urma unor verificări pe care inspectorii pentru Situații de Urgență le fac acasă la cadrele didactice. Încăperile folosite pentru ședințele de meditații trebuie să respecte normele ISU și să aibă inclusiv stingătoare de incendii. Pentru a cumpăra stingătoarele, profesorii trebuie să le comande în calitate de firmă, pentru că ISU nu le vinde persoanelor fizice.

Mai simplu este să se folosească săli deja autorizate sau să se dea meditații la elevi acasă, pentru a scăpa de normele suplimentare impuse de lege. O variantă și mai simplă este cea a meditațiilor online, pentru care nu mai este nevoie de amenajarea unui spațiu cu destinație de sală de curs.

×