Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit: Iese sau nu Marea Britanie din UE?

Brexit: Iese sau nu Marea Britanie din UE?

Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, a efectuat recent o vizită de stat în Marea Britanie, acolo unde a luat prânzul Regia Elisabeta a II-a, la Palatul Buckingham.

Vizita lui Trump a coincis cu o perioadă în care a crescut incertitudinea printre britanici în legătură cu amânarea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană. Demisia prim-ministrului Theresa May i-a băgat și mai mult în ceață pe cetățeni, iar președintele Americii a avut grijă să pună paie pe foc. El i-a îndemnat pe englezi să iasă din Uniunea Europeană fără a-și mai plăti datoriile.

Se pregătește un al doilea Referendum?

Cel mai probabil va fi organizat un al doilea referendum pentru exprimarea opțiunii în ceea ce privește Brexitul. Liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, s-a declarat în favoarea acestui nou referendum, intrând în contradicție cu mulți susținători ai partidului, care doresc părăsirea Blocului Comunitar. În opinia lui Corbyn, alternativa ar fi alegeri generale anticipate: „Cu conservatorii care se dezintegrează și nu pot guverna, iar Parlamentul este blocat, această chestiune va trebui să se întoarcă la popor, fie prin alegeri generale, fie prin referendum”.

Cum în Marea Britanie se poate paria pe absolut orice, este normal ca această chestiune a Brexit-ului să se regăsească în ofertele majorității caselor de pariuri.

Pe site-urile de ponturi sunt multe opinii potrivit cărora Brexit-ul nu se va oficializa înainte de 2020. Cine pariază pe această ipoteză va avea un profit de 40% din miză dacă pariul va fi câștigător (cota 1.40). Agențiile de pariuri online oferă cota 3.25 ca britanicii să îi urmeze sfatul lui Donald Trump, adică să iasă fără un acord cu Blocul Comunitar.

Pentru cei care nu cunosc, amintim că în Regatul Unit s-a organizat un referendum (cunoscut sub numele de Brexit), prin care cetățenii britanici erau invitați să se exprime în favoarea sau împotriva ieșirii țării lor din Uniunea Europeană. La 29 martie 2017, Regatul Unit a informat Consiliul European cu privire la intenția sa de a părăsi UE, activând astfel în mod oficial articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Articolul 50

(1)   Orice stat membru poate hotărî, în conformitate cu normele sale constituționale, să se retragă din Uniune.

(2)   Statul membru care hotărăște să se retragă notifică intenția sa Consiliului European. În baza orientărilor Consiliului European, Uniunea negociază și încheie cu acest stat un acord care stabilește condițiile de retragere, ținând seama de cadrul viitoarelor sale relații cu Uniunea. Acest acord se negociază în conformitate cu articolul 218 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Acesta se încheie în numele Uniunii de către Consiliu, care hotărăște cu majoritate calificată, după aprobarea Parlamentului European.

(3)   Tratatele încetează să se aplice statului în cauză de la data intrării în vigoare a acordului de retragere sau, în absența unui astfel de acord, după doi ani de la notificarea prevăzută la alineatul (2), cu excepția cazului în care Consiliul European, în acord cu statul membru în cauză, hotărăște în unanimitate să proroge acest termen.

(4)   În înțelesul alineatelor (2) și (3), membrul care reprezintă în cadrul Consiliului European și al Consiliului statul membru care se retrage nu participă nici la dezbaterile și nici la adoptarea deciziilor Consiliului European și ale Consiliului care privesc statul în cauză.

Majoritatea calificată se definește în conformitate cu articolul 238 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

(5)   În cazul în care statul care s-a retras din Uniune depune o nouă cerere de aderare, această cerere se supune procedurii prevăzute la articolul 49.

Iese sau nu Marea Britanie din UE? Nu prea mai pare atât de decisă cum era la început. Un al doilea referendum ar lămuri totul.

Subiecte în articol: brexit
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri