După ce săptămâna trecută a încercat să introducă în România, prin Portul Constanța Sud Agigea, două containere care conțineau 38.000 kg de deșeuri plastic, ieri Poliția de Frontieră a descoperit tot aici trei containere din Canada care, conform documentelor, conțineau îmbrăcăminte. În urma verificărilor făcute la fața locului de polițiștii de frontieră, comisarii OPC, Garda de Mediu și vameși s-a constatat că era vorba, de fapt, de deșeuri. Surse apropiate anchetei au declarat pentru Jurnalul că acesta este doar vârful icebergului, pentru că multe transporturi cu deșeuri scapă și intră în țară, din cauza legislației permisive.
Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu inspectori vamali, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu şi comisari din cadrul Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorului au depistat ieri trei containere ce conţineau 76.789 kg haine second-hand, provenite din Canada, potrivit documentelor de însoțire. Verificările ulterioare au arătat că, de fapt, era vorba, mai degrabă, de zdrențe, și ele erau importate de o societate comercială de pe raza județului Mureș. Reprezentanții Gărzii de Mediu și ai Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului au stabilit că acestea sunt inutilizabile și nu pot fi puse în vânzare în România, iar întreaga cantitate urmează a fi returnată către expeditor. Cei care au deschis aceste containere au spus că mirosul emanat era insuportabil, dovadă că aceste haine nu fuseseră spălate. Acțiunea a beneficiat de sprijinul Agenției Europene FRONTEX. În cauză, au demarat deja cercetările sub coordonarea Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Constanța sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de importul de deșeuri cu încălcarea prevederilor legale și introducerea pe teritoriul României a deșeurilor de orice natură în scopul eliminării acestora.
Conform legii, articolele de îmbrăcăminte trebuie să treacă prin mai multe etape de curățare și să fie însoțite de un document distinct pentru fiecare lot, care să certifice efectuarea operațiunilor de curățare, dezinfecție și dezinsecție. Toate articolele care nu respectă aceste prevederi sunt considerate periculoase și nu pot fi scoase la vânzare.
224 de transporturi ilegale de deșeuri au fost identificate în perioada ianuarie-noiembrie 2021, totalizând 14.000 de tone de deșeuri, potrivit datelor Poliţiei de Frontieră.
Două containere cu deșeuri de plastic, returnate în Marea Britanie
Tot în Portul Constanța Sud Agigea au fost descoperite săptămâna trecută două containere cu deșeuri care aveau ca destinație o societate comercială din România. În urma verificărilor s-a constatat că în containere se aflau încărcate 37.920 kg de deșeuri plastice, iar autoritățile au constatat faptul că anumite rubrici din anexele documentelor prezentate nu erau completate, nefiind astfel respectate prevederile legale în vigoare, iar societatea importatoare avea autorizația de mediu expirată. În final, containerele au fost returnate societății exportatoare din Marea Britanie.
Doar 15 puncte de intrare a deșeurilor în țară
La sfârșitul anului trecut, Executivul a decis să modifice legislația referitoare la transferul deșeurilor și a decis că transporturile de deșeuri reciclabile vor putea trece granița României doar prin 15 puncte de trecere a frontierei. În plus, ele vor avea un traseu stabilit obligatoriu de la graniță și până la locul unde se va face reciclarea pentru a elimina posibilitatea ca autocamioanele să se poată deplasa fără GPS. Cele 15 puncte de trecere a frontierei urmează să fie stabilite, conform actului normativ, prin ordin comun al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor MMAP și Ministerul Afacerilor Interne. Administraţia Fondului pentru Mediu va fi instituţia care va urmări cantităţile care intră şi se va asigura că acestea sunt corelate cu capacitatea de reciclare a firmelor la care deşeurile ar trebui să ajungă.