Jurnalul.ro Timp liber Casa Calitatea aerului din locuință: cum ne influențează sănătatea și ce măsuri putem lua

Calitatea aerului din locuință: cum ne influențează sănătatea și ce măsuri putem lua

Atunci când ne gândim la aerul poluat, cel mai probabil luăm în considerare aerul de afară. Totuși, este important de știut că și cel din locuință poate fi la fel de poluat precum cel din exterior dacă nu luăm măsurile necesare pentru a-i păstra calitatea. Produsele de curățat, fumul de țigară, odorizantele sau sistemul de ventilație sunt doar câțiva dintre factorii poluanți ai aerului din locuință, pe lângă mucegai, praf sau acarieni.

 

Este cu atât mai important să știm care sunt alergenii din interior și ce impact au asupra calității aerului, dar și a stării noastre de sănătate, mai ales că am ajuns să petrecem mai mult timp în casă. Iată, așadar, cum putem menține calitatea aerului din locuință, dar și cum ne influențează starea de sănătate:

 

Umiditatea optimă

Conform specialiștilor de la WebMD, nivelul optim de umiditate din locuință trebuie să fie cuprins între 30 și 50%. În acest fel putem controla apariția alergenilor, precum mucegaiul și acarienii care pot duce la apariția problemelor respiratorii.

 

Pentru început, putem verifica nivelul de umiditate din casă folosind un higrometru. Ulterior, un dezumidificator poate fi o soluție potrivită în cazul în care umiditatea este mult prea mare, fapt care favorizează apariția mucegaiului. De asemenea, este recomandat ca atunci când gătim sau facem baie să deschidem fereastra și să pornim hota pentru a nu se acumula prea multă umiditate în aer.

 

Aerisirea locuinței

În mod normal, este indicat să deschidem ferestrele dimineața devreme și seara, înainte de culcare, pentru a aerisi cât mai bine locuința. Însă, este recomandat să avem în vedere faptul că pot pătrunde și alți poluanți din exterior care ne pot influența starea de sănătate. De aceea, putem opta și pentru un purificator de aer, astfel încât să avem siguranța că respirăm un aer curat.

 

Acest lucru este extrem de important în cazul copiilor, persoanelor care au astm sau bătrânilor, care sunt mai sensibili la factorii poluanți din interior. În unele cazuri, putem dezvolta afecțiuni respiratorii, motiv pentru care este bine să știm care sunt manifestările pe care trebuie să le avem în vedere și să știm ce este rinita alergica. Aceasta poate fi cauzată de o serie de alergeni, precum polenul existent în aerul de afară, mucegaiul din interior, acarieni sau păr de animale și poate persista pe perioade îndelungate.

 

Curățenia în mod constant

Așa cum am menționat mai sus, acarienii pot reprezinta una dintre cauzele care pot duce la apariția rinitei alergice. Din acest punct de vedere, trebuie să avem grijă și să aspirăm cât mai des saltelele, pernele, covoarele și fotoliile pentru a menține curățenia în casă.

 

Așternuturile de pat trebuie spălate cel puțin o dată pe săptămână, chiar de două ori, dacă avem animale de companie. De asemenea, covoarele și podelele trebuie aspirate o dată pe săptămână.

 

Plantele de interior

Plantele pot fi de mare ajutor pentru curățarea aerului din casă. Conform unui studiu efectuat de cercetătorii de la NASA, plantele de interior pot curăța aerul de compușii volatili organici, precum formaldehida si benzenul și pot contribui la îmbunătățirea aerului pe care îl respirăm acasă.

 

Printre plantele de interior care pot fi de ajutor se numără iedera diavolului, palmierul areca, crinul păcii, sanseviera trifasciata, ficus benjamina sau crinul flamingo.

 

Uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale pot fi folosite în aromaterapie, însă sunt de ajutor și pentru a avea un aer curat în casă. Așa cum au evidențiat studiile, uleiurile esențiale pot contribui la reducerea nivelului de alergeni și pot inhiba dezvoltarea altor factori poluanți din aer.

 

Printre uleiurile recomandate se numără uleiurile esențiale de eucalipt, de pin, salvie, smirna, arborele de ceai (tea tree), cimbru, rozmarin, mentă, lămâie, portocal, lavandă și scorțișoară.

 

Așadar, menținerea calității aerului din locuință este importantă pentru a preîntâmpina diferite probleme respiratorii. Soluțiile de mai sus ne pot ajuta să respirăm un aer curat și să reducem nivelul de factori poluanți din casă.

 

Sursă foto: Shutterstock

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri