Jurnalul.ro Ştiri Social Campanie de donaţii oprită de Facebook fără anchetă sau explicaţii

Campanie de donaţii oprită de Facebook fără anchetă sau explicaţii

de Diana Scarlat    |   

Reţeaua de miliarde de dolari, pentru comunicare online, Facebook, ar vrea să poată înlocui instituţiile şi activităţile clasice, însă rezultatele sunt dezastruoase, deocmadată. Una dintre probleme a apărut, vinerea trecută, în cazul unei donaţii pentru copiii instituţionalizaţi din România, după ce deja s-au strâns 3.000 de euro, perfect legal. O asociaţie de părinţi a marcat pagina de donaţie ca „spam”, iar Facebook a şters toată campania, fără explicaţii.

 

Banii ar fi trebuit să fie folosiţi pentru o tabără de mentorat, la care să poată participa 20 de copii instituţionalizaţi, cu abilităţi înalte, cu vârste între 4 şi 12 ani. Pagina de donaţie a fost făcută în Belgia, ţară eligibilă pentru a face astfel de acţiuni de „fundraising” direct din reţeaua de socializare, cu respectarea tuturor cerinţelor impuse de Facebook, însă reţeaua a luat unilateral decizia de a trimite banii înapoi tuturor donatorilor, fără a cere explicaţii de la organizatori. Voluntarii se vor întoarce, deocamdată, la metoda clasică de strângere a fondurilor, printr-un spectacol caritabil, pe care-l vor organiza pe 8 iunie, la Bucureşti, la Teatrul Evreiesc de Stat. „Spectacolul este «Alice în ţara minunilor», piesă de teatru jucată de cei 30 de copii care fac parte din Centrul naţional de mentorat. Printre invitaţi se află Maia Morgenstern, care este membru al proiectului «Mentor în România» şi un mare susţinător. De asemenea, Mirabela Miron, de la Iaşi, şi Ana Maria Ivan, blogger de parenting. Facem evenimentul împreuună cu Asociaţia Sarida, care ne-a pus la dispoziţie spaţiul, gratuit, pentru a face mentorat pe actorie, dezvoltare personală şi alte activităţi”, explică Lajos Kristof, preşedintele asociaţiei Gifted Center Kristopher şi iniţiator al programului „Mentor în România”. Asociaţia încearcă să reia şi donaţia pe Facebook, din Belgia, după ce a mai depus încă o dată toate documentele care atestă valabilitatea acesteia. „Din păcate, nu am reuşit să strângem banii pentru tabăra de mentorat, dar sperăm să o putem face în curând. Aşteptăm răspuns de la Facebook, după ce am depus tot ce era necesar”, mai spune Lajos Kristof

Am apelat la această metodă de strângere a fondurilor, prin Facebook, pentru că este foarte simplu de utilizat. Cei care sunt dispuşi să facă donaţii pentru aceşti copii pot trimite banii direct, cu un simplu click, dar foarte puţini s-ar duce la o bancă, să completeze un ordin de plată şi să aloce mult timp acestei operaţiuni. Pagina de donaţii a fost deschisă de o colegă din Belgia, pentru că România nu este eligibilă. Au închis pagina fără măcar să anunţe.

 

Lajos Kristof, autorul programului „Mentor în România”

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri