Carnea de curcan este consumată în multe țări. Statele Unite au chiar tradiții în acest sens, fiind nelipsită de la mesele de Ziua Recunoștinței și de Crăciun.
Oamenii folosesc diverse părți ale curcanului. De la preparatele culinare, la îmbrăcăminte și obiecte de decor. Și ouăle pot fi consumate însă nu le găsim pe rafurile magazinelor.
De ce lipsesc ouăle de curcă din magazine
În sălbăticie, curcile își fac un cuib pe pământ, într-un loc protejat din pădure. În circa două săptămâni pot produce un ou la fiecare 24 - 32 de ore. Perioada de clocire este de 9 - 13 zile, potrivit experților.
În sălbăticie, curcile trebuie să se și hrănească singure, motiv pentru care nu ouă la fel de des ca în cazul găinilor. Ceea ce poate fi o explicație a absenței ouălelor de curcă.
În SUA există circa 2.500 de ferme de curcani, cele ma multe din lume. Deși în aceste ferme se găsesc și ouă, acestea nu ajung pe piață.â
Ouăle de curcă sunt perfect comestibile. Dar, pentru că o curcă ouă mult mai rar decât o găină și costurile implicate sunt mai mari, nu merită să ajungă pe piață, cel puțin din punct de vedere al fermierilor.
O găină sănătoasă ouă o dată pe zi în sezonul cald și mai rar în timpul iernii. În timp ce găinile încep să producă ouă la 5 luni de viață, curcile încep la 7 luni de viață.
Totodată, costurile pentru creșterea curcanilor și a curcilor sunt mai mari decât în cazul găinilor. Asfel că nu este o variantă financiară pe care producătorii să o ia în calcul, mai ales pe o piață invadată de ouăle de găină.
Ce trebuie să știi despre ouăle de curcă
Ouăle de curcă sunt mai mari și au o membrană și o coajă mai groase decât cele de găină. Cum sunt ouate mai rar și costurile de creștere sunt semnificativ mai mari, astfel că fermierii preferă să nu le vândă.
Potrivit unei estimări din SUA, un ou de curcă ar costa în jur de 3 dolari, astfel că 12 ouă ar costa 36 de dolari, o sumă mai mare decât prețul cerut pentru ouăle de găină.
Un alt element de luat în considerare este că ouăle de curcă au o valoare nutritivă diferită față de cele de găină. Conțin un număr dublu de calorii, dincolo de un nivel de colesterol de trei ori mai mare, potrivit useit.ro.