Jurnalul.ro Cultură Muzica Când muzica clasică întâlneşte jazz-ul, la Casa Artelor Dinu Lipatti

Când muzica clasică întâlneşte jazz-ul, la Casa Artelor Dinu Lipatti

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită la cea de-a VIII-a Ediție a Programului Casa Lipatti Open Stage - Stagiune de Recitaluri dedicată muzicienilor independenți, oferindu-vă în premieră online prima parte a Recitalului Extraordinar intitulat „Classic meets jazz”, susținut de saxofonistul Nicolas Simion și pianistul Markus Schinkel, sâmbătă, 10 aprilie 2021, la orele 19.00, pe pagina de Facebook a instituţiei.

De-a lungul primelor șapte ediții a acestui program Casa Lipatti v-a propus întâlniri cu interpreți de muzică clasică, apoi cu artiști din teatrul independent. Începând cu această ediție, inspirați de pasiunea lui Dinu Lipatti pentru improvizație și muzica de jazz pe care o interpreta adeseori pentru prieteni în Salonul de muzică al Casei Lipatti, Casa Artelor vă invită să ascultaţi acest recital, un crossover între muzica clasică și jazz.

Recitalul „Classic meets jazz” a avut loc în anul 2019 în Salonul de muzică al Casei Lipatti, în cadrul Evenimentului „Zilele Europei la Casa Artelor Dinu Lipatti”, Ediția a II-a, când cei doi artiști invitați au propus publicului o nouă viziune – cea a muzicii de jazz și a improvizației – asupra unor cunoscute opere muzicale scrise de compozitori clasici celebri: George Enescu, Dinu Lipatti, Mihail Jora, Constantin Silvestri, Tomaso Albinoni, Wolfgang Amadeus Mozart.

Saxofonistul și compozitorul Nicolas Simion s-a născut la 15 iunie 1959, în comuna Dumbrăvița de lângă Brașov. Și-a început studiile muzicale la Liceul de Artă din Brașov, ulterior absolvind cursurile Universității de Muzică din București ('83). De-a lungul timpului a obținut mai multe premii, dintre care amintim  „WDR Jazz Preis 2015” (Germania) pentru improvizație, Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru piesa „Jocul Copiilor”. Nicolas Simion s-a impus în ultimii ani drept cel mai cunoscut reprezentant de peste hotare al jazz-ului românesc, lui conferindu-i-se, de altfel, premiul pentru cel mai valoros muzician român din diaspora, premiu acordat în cadrul Galei Premiilor de Jazz pentru anul 2009.

Marcus Schinkel este un pianist german de jazz, rock keyboarder, compozitor și aranjor. Schinkel a studiat jazz-ul și pianisul clasic din 1988 până în 1993 la Conservatorul voor de Kunsten Arnhem (Olanda). Deși era încă student, fondează Marcus Schinkel Trio cu bateristul Wim de Vries (The Drumbassadors) și basul și basistul Bas Rietmeijer. Dezvoltă o adevărată pasiune pentru compozițiile lui Ludwig van Beethoven, muzică pe care o prelucrează, în anul 1999, în stil jazz pentru proiectul său „News from Beethoven”, la Bonn, în iar 2004 lansează CD-ul cu același nume. În 2015, trioul a prezentat programul Crossover Beethoven susținând spectacole la Jazzfest Bonn și la Jazzralley Düsseldorf. Pe lângă activitatea concertistică, lucrează ca pianist, compozitor și aranjor pentru Teatrul din Bonn din 2009 până în 2015, iar din 2016 pentru Schauspiel Düsseldorf.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri