Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Care dintre medicamentele pentru diabet sunt mai bune? Vezi care sunt cele 2 medicamente aprobate de americani

Care dintre medicamentele pentru diabet sunt mai bune? Vezi care sunt cele 2 medicamente aprobate de americani

Diabetul este o boală care afectează milioane de oameni. Medicii încearcă să găsească soluţii pentru prelungirea vieţii oamenilor cu diabet, prezentând 2 medicamente pentru diabetici, aprobate de cercetătorii americani.

Există numeroase tipuri de medicamente care scad nivelul de zahăr din sânge, însă este neclar dacă vreunul dintre acestea funcţionează mai bine decât celelalte în apărarea organismului împotriva complicaţiilor diabetului zaharat și în prelungirea vieții oamenilor.

Niciun medicament pentru tratarea diabetului zaharat de tip 2 nu iese în evidenţă atunci când vine vorba de reducerea riscurilor de boli de inimă, de accidente vasculare cerebrale sau de decese premature.

Cercetătorii recomandă un medicament vechi şi ieftin, metformina, pentru cei mai mulţi dintre pacienţii cu diabet de tip 2.

"Sunt foarte puține lucruri cu care experții sunt de acord, dar aceasta este una dintre ele", a mărturisit Kevin Pantalone, un specialist în diabetul zaharat de la Cleveland Clinic şi un membru al Societăţii Endocrine.

"Metformina, în absența contraindicațiilor sau intoleranței, ar trebui să fie medicamentul principal pentru tratarea pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2", a spus el. Acest medicament poate provoca tulburări gastrice și diaree, așa că unii pacienți nu o pot administra zi de zi, iar persoanele cu boli de rinichi, în general, nu ar trebui să o folosească,  a explicat Pantalone.

Peste 29 de milioane de americani au diabet zaharat - cea mai mare parte de tip 2, conform Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA.

Studiile realizate de cercetători au fost concepute special pentru a vedea dacă oricare dintre medicamente prelungesc viaţa oamenilor. În principal, ei s-au uitat la efectele "biochimice" - cum ar fi dacă medicamentele scad cantitatea de  zahăr din sânge, a explicat Suetonia Palmer, cercetătorul principal.

"Deci, ceea ce știm în prezent,este că nu există nici o dovadă bună că un medicament poate îmbunătăți speranța de viață mai mult decât altul - fie atunci când este utilizat ca singurul medicament pentru tratament, fie când este adăugat la metformină", a spus Palmer, un profesor asociat în cadrul Departamentului de Medicină de la Universitatea din Otago, din Noua Zeelandă.

Multe studii au testat doar un singur medicament, dar peste 100 de studii au utilizat un medicament combinat cu metformina care a lucrat la fel de bine sau mai bine decât alte medicamente.

Dar problemă, a fost lipsa de dovezi - care este diferită de dovada că toate medicamentele sunt egale, a spus Palmer.

Pantalone a fost de acord. "Aceasta analiză a inclus mai multe studii care au fost de scurtă durată", a spus el, menționând că au nevoie de mai mult de 6 luni.

"Cred că descoperirea importantă  a fost că nu a existat nici un semnal pentru care o terapie poate fi mai dăunatoare decât o alta din punct de vedere cardiovascular", a mărturisit Pantalone.

În plus, Pantalone a spus, că există dovezi din studiile recente că două medicamente pentru diabet zaharat mai noi pot reduce, de fapt,  riscul de deces din cauza bolilor de inima sau a accidentelor vasculare cerebrale. Aceste pastile sunt liraglutida (Victoza), un medicament injectabil și empagliflozin (Jardiance), medicament administrat pe cale orală.

Cu toate acestea, metformina rămâne recomandată. Aceasta nu numai că scade nivelul de zahăr din sânge, dar, de asemenea, implică un risc scăzut de hipoglicemie.

Unele medicamente, precum insulina şi sulfonilureicele, sunt mai susceptibile în provocarea hipoglicemiei, de exemplu, altele pot provoca  doar creşterea în greutate, a spus Pantalone.

Oricare ar fi medicamentul folosit, este recomandată modificarea stilului de viaţă, componentă esenţială pentru orice tip de tratament al persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, ce constă în  schimbarea dietei şi prin exerciţii fizice regulate,  aprecizat tucson.com.

Subiecte în articol: diabet
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri