Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Care sunt miturile despre somn care ne distrug sănătatea

Care sunt miturile despre somn care ne distrug sănătatea

Cercetătorii americani au spus că miturile despre somn ne distrug sănătatea, starea și ne scurtează viața, conform BBC.

O echipă de la Universitatea din New York a răscolit internetul pentru a găsit cele mai dese presupuneri despre cum să dormi mai bine noaptea.

Apoi, într-un studiu publicat în jurnalul Sleep Health, au comparat spusele cu dovezile empirice.

1. Poți face față unei zile cu mai puțin de cinci ore de somn

Acesta este un mit și nu pare să dispară. Oameni de rang înalt precum fostul Premier britanic Margaret Thatcher sau Angela Merkel au avut declarații similare în care spuneau că dorm mai puțin pentru a fi în birou mai mult timp.

Însă, cercetătorii spun că acest mit este cel mai dăunător sănătății. „Avem dovezi numeroase care arată că dacă dormi mai puțin de 5 ore în mod constat, riscul de a avea consecințe serioase crește”, a spus cercetătoarea dr. Rebecca Robbins. Aceste probleme includ probleme cardiovasculare precum infarcturi și accidente vasculare cerebrale, dar și o speranță de viață mai scurtă.

2. Alcoolul înainte de culcare ajută somnul

Paharul de relaxare de dinainte de somn este un mit, conform echipei, chiar dacă este un pahar de vin, o măsură de whisky sau o sticlă de bere.

„Poate te ajută să adormi, dar reduce dramatic calitatea odihnei din acea noapte”, a spus dr. Robbins.

Alcoolul este de asemenea diuretic, așa că s-ar putea ca în mijlocul nopții să te trezești pentru a merge la toaletă.

3. Uitatul la televizor din pat te ajută să te relaxezi

Dr. Robbins spune: „De cele mai multe ori când ne uităm la TV sunt știrile de noapte... acestea îți vor provoca insomnii sau stres chiar înaintea somnului atunci când încerci să te relaxezi”.

Cealaltă problemă a televizorului, împreună cu telefonul și tabletele, este că produce lumină albastră, care poate amâna producția naturală de melatonină.

4. Dacă te chinui să dormi, stai în pat

După ce au fost numărate toate oile din Noua Zeelandă (28 de milioane), ar trebui să te ridici din pat. „Începem să asociem patul nostru cu insomnia”, spune dr. Robbins.

„Unui om sănătos îi iau 15 minute să adoarmă, dar mai mult de atât... ar trebui să te ridici din pat, să schimbi mediul și să faci ceva relaxant”.

Subiecte în articol: sanatate somn mituri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri