Jurnalul.ro Cultură Carte 9 cărți memorabile

9 cărți memorabile

de Redacția Jurnalul    |   

De la „Memoriile” lui Aleksei Navalnîi (una dintre cele mai așteptate cărți la nivel internațional), la „Legendele Clujului” (reînviate de istoricul Ovidiu Pecican), via „Ultima generație păgână”, titlurile propuse mai jos sunt, fiecare în parte, un „must” al acestei toamne.

1. Patriot

Autor: Aleksei Navalnîi

Editura: Litera, 2024

Traducere: Gabriel Tudor

Aleksei Navalnîi a început să scrie volumul Patriot la scurt timp după ce a fost la un pas de moarte în 2020, în urma unei otrăviri. Cartea cuprinde întreaga poveste a vieții sale: autorul își descrie tinerețea, chemarea pentru activism, căsnicia și familia, angajamentul pe care și l-a luat de a înfrunta o putere mondială care voia să-l amuțească cu orice preț și convingerea sa nestrămutată că schimbările se vor produce indiferent de cei care li se împotrivesc.

Într-o scriitură vie, antrenantă, care cuprinde o corespondență din închisoare ce n-a mai văzut lumina tiparului până acum, Navalnîi rememorează, printre multe alte aspecte, cariera sa politică, numeroasele încercări de asasinare a sa, viețile apropiaților săi și campania neobosită pe care el și echipa sa au purtat-o împotriva unui regim din ce în ce mai dictatorial.

Scris cu înfocarea, istețimea, candoarea și curajul pentru care a fost lăudat pe bună dreptate, Patriot este ultima scrisoare pentru lume a lui Navalnîi: o istorisire emoționantă a ultimilor săi ani petrecuți în cea mai necruțătoare închisoare de pe Pământ; un memento care ilustrează motivul pentru care principiile libertății individuale au o însemnătate atât de mare; și un apel electrizant de a continua munca pentru care și-a dat viața.

Una dintre cele mai așteptate apariții editoriale, volumul Patriot va fi lansat simultan la sfârșitul lunii octombrie atât în print (ediție cartonată), cât și în format digital (ebook & audiobook). Până atunci cartea este disponibilă la precomandă pe site-ul editurii Litera.

2. Ultima generație păgână

Autor: Edward J. Watts

Editura: Humanitas, 2024

Traducere de Wilhelm Tauwinkl și Dan Siserman

În doar o generație, de la Constantin până la nepotul său Iulian, zis Apostatul, ultimul împărat filozof - și păgân -, zeii cei vechi au fost sfărâmați de zelul celor care voiau să schimbe totul: religia, societatea, politicul și însuși locul omului în lume. Universul antic, în care conviețuiau sute de divinități mari sau mici, grecești, romane, orientale, a fost nivelat de adepții unui singur zeu.

Cum au trăit oamenii epocii conflictele aprinse cu creștinii, pe când templele le erau distruse, iar legile și administrația imperială sprijineau din ce în ce mai mult noua religie?

Urmărind viața și alegerile unor figuri de seamă - retori, filozofi sau oameni de stat -, cartea lui Edward Watts ne dezvăluie un peisaj fascinant, care stă la temelia lumii noastre de azi.

3. Fiul omului

Autor: Jean-Baptiste del Amo

Editura: Trei, 2024

Traducere: Liviu Ornea

După mai mulți ani de absență, un bărbat își face din nou apariția în viața partenerei sale și a fiului lor, de vârstă școlară. Îi duce la Roches, o casă veche, izolată în munții unde crescuse el însuși alături de un părinte nemilos. Înconjurați de natura sălbatică, mama și fiul îl văd pe bărbat punând stăpânire pe ei și dictând legile misterioase ale noii lor existențe. Bântuit de propriul trecut, ros de gelozie, bărbatul alunecă treptat în nebunie. Curând, nu mai există cale de întoarcere…

Roman câștigător al Prix du Roman Fnac.

4. Un gentleman la Moscova

Autor: Amor Towles

Editura: Nemira, 2024

Traducere: Dana Ionescu

Este anul 1922. Contele Rostov nu se căiește că e aristocrat și un tribunal bolșevic îl condamnă la arest la domiciliu. Pentru bonomul erudit care nu a lucrat niciodată, celebrul hotel Metropol de la Moscova devine și domiciliu, și loc de muncă. Și viața lui trece strivită de decenii crude și tulburi din viața Rusiei, iar cititorul îl însoțește pe contele șarmant în lumea veche și în lumea nouă, unde nimic nu mai e la fel.

Roman al unui sfârșit dureros și al unui început inevitabil, Un gentleman la Moscova este povestea cuceritoare a unui învins care, paradoxal, învinge dezumanizarea fără să iasă dintr-un hotel.

5. Clujul în legende

Autor: Ovidiu Pecican

Editura: Ratio et Revelatio, 2024

„Aceste legende sunt de origine cultă şi nu preiau din folclorul transmis de-a lungul generaţiilor decât, ici şi colo, elemente mai mult sau mai puţin importante pentru ansamblul lor. Le-am închipuit chiar eu, fiindcă îmi lipseau și pentru că meritau să fie scrise. În câteva, puţine, locuri am urmat cu fidelitate relatări scrise, dar aceasta s-a întâmplat mai degrabă sporadic. Majoritatea textelor reprezintă dezvoltări libere ale unor teme, idei sau date istorice, fiind adevărate ca literatură, nu din punct de vedere documentar. Personajul principal al fiecăreia şi al tuturor este Clujul, în devenirea lui. Personajele care le animă, atestate sau nu până astăzi, sunt prezente aici doar în calitate de martori sau actori în creşterea şi schimbarea oraşului de-a lungul vremurilor. Faptele de la care pornesc sunt însă mai întotdeauna atestate istoric şi, în linii generale, adevărate” - Ovidiu Pecican.

6. Aspidistra să trăiască!

Autor: George Orwell

Editura: Polirom, 2024

Traducere: Mihnea Gafița

Romanul Aspidistra să trăiască!, publicat în 1936 şi presărat cu numeroase detalii autobiografice, este o satiră muşcătoare la adresa vieţii literare şi a societăţii capitaliste ce ridica banul la rang de religie. Proiectând naraţiunea pe fundalul Marii Crize Economice din anii ’30, Orwell realizează o cronică sumbră, emoţionantă, dar străbătută de puternice accente comice, a războiului personal purtat de Gordon Comstock, un mărunt poet londonez trecut de prima tinereţe, împotriva dominaţiei „zeului-ban” ce corupe toate aspectele existenţei şi a „decenţei meschine a clasei medii de jos”, al cărei simbol prin excelenţă este, în viziunea sa, aspidistra, planta ornamentală nelipsită din fereastra oricărei case din Anglia.

7. Teatrul și frica

Autor: Thomas Ostermeier

Editura: Nemira, 2024

Traducere: Vlad Russo

„Teatrul trebuie să se elibereze de dorința de a fi mereu de partea cea bună, trebuie să înfrunte realitatea. El este cel mai vechi mijloc de analiza artistică a lumii în care trăiește ființa umană, menit să exprime receptarea lumii (a realității). Pentru această analiză, el trebuie din când în când să îndure realismul, spunând iar și iar povesti despre cruzimea lumii și despre victimele ei” - Thomas Ostermeier.

„Thomas Ostermeier face din prezent teritoriul său de electie. O și spune: «Foarte puțini regizori sunt interesați de ce este omul… nu în esența sa, ci în prezentul său». Ostermeier purcede la această analiză, legând-o mereu de datele concepției economice prevalente astăzi. Teatrul său ne invită să devenim conștienți de amenințările ce planează asupra omului, fără să propună nicio perspectivă de mântuire. Teatrul lui Ostermeier își croiește drum ca o trupă de șoc în lumea noastră bântuită de neliniști” - George Banu.

8. Câteva motive să iubești viața

Autor: Matt Haig

Editura: Nemira, 2024

Traducere: Cosmina Moroșan

O autobiografie sinceră și emoționantă în care, printr-o abordare deschisă și neținând cont de prejudecățile care înconjoară adesea depresia și anxietatea, Matt Haig reușește să transmită un mesaj de speranță cu care ar putea rezona orice cititor. Chiar dacă totul pare gri și lipsit de sens, există întotdeauna mici detalii cotidiene care ne pot colora viața, care pot aduce fericire și încredere în viitor. Autorul ne dezvăluie cum literatura, muzica, arta și natura l-au ajutat să depășească cele mai întunecate momente din viața sa.

9. Fiica lui Stalin

Autoare: Rosmarie Sullivan

Editura: Corint, 2024

Traducere: Alfred Neagu și Junona Tutunea

Rosemary Sullivan ne propune excepțională biografie a unicei fiice a lui Iosif Vissarionovici Stalin - Svetlana Allilueva. Născută în anii de început ai Uniunii Sovietice, Svetlana și-a petrecut tinerețea între zidurile Kremlinului. A fost ferită de grijile cotidiene, dar nu a putut evita tragediile familiei sale. Rând pe rând, din viața ei au dispărut toți cei dragi: mama, doi frați, mătuși, unchi și un iubit de două ori mai în vârstă decât ea. Pe măsură ce a aflat despre grozăviile tatălui său, după decesul acestuia, Svetlana nu a mai putut să tacă. În 1967, a fugit în Statele Unite ale Americii, lăsându-i în urmă pe cei doi copii ai săi. Viața ei s-a schimbat - s-a mutat des, avut un mariaj dezastruos, s-a izolat de ceilalți imigranți ruși și, în cele din urmă, a murit în sărăcie, în Wisconsin.

Bazându-se pe documente din arhivele KGB, CIA și ale guvernului sovietic și pe mărturiile urmașilor Svetlanei, autoarea reconstituie destinul zbuciumat al fiicei lui Stalin, o femeie condamnată să fie prizonier politic al numelui tatălui său. Autoarea își plasează personajul într-un context general, fără să piardă însă din vedere latura umană a poveștii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri