Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cât de sănătoase sunt ouăle

Cât de sănătoase sunt ouăle

Ouăle sunt folosite de milioane de oameni din lumea întreagă pentru a prepara micul dejun. Experții spun despre acest aliment că în conținul lor există opt substanțe nutritive esențiale, proteine, grăsimi sănătoase și antioxidanți. 

Iată câteva dintre motivele pentru a consuma un ou pe zi și câteva modalități excelente de a le include în planul de masă zilnică.


Un ou mare are o mulțime de nutrienți, inclusiv:

70 de calorii

5 g de grăsime

185 mg colesterol 

70 mg de sodiu

0 g de carbohidrați

0 g de fibre

0 g de zahăr

6 g de proteine

 

Cele mai mari beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Asociația Americană a Inimii recomandă ouăle ca sursă de proteine într-o dietă sănătoasă pentru inimă. Un studiu efectuat pe mai mult de 400.000 de adulți din Europa nu a găsit nicio legătură între consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare. De fapt, studiul a constatat că aportul mai mare de ouă a fost asociat cu un risc mai mic de a avea un atac de cord. 

Un alt studiu similar a demonstrat că consumul unui ou pe zi nu este corelat cu riscul bolilor de inimă. De fapt, autorii au ajuns la concluzia că consumul de ouă poate chiar să scadă riscul de boli cardiovasculare. 

Ouăle sunt, de asemenea, una dintre singurele surse alimentare naturale de vitamina D, un nutrient care promovează absorbția calciului pentru sănătatea oaselor. Vitamina D joacă un rol în multe alte funcții ale corpului, cum ar fi combaterea inflamației, creșterea celulelor, funcția imunitară și metabolismul glucozei. 

 Principala sursă de vitamina D este soarele, dar nivelul sângelui fluctuează adesea în funcție de culoarea pielii, timpul petrecut în aer liber și locația geografică. Mulți oameni au un deficit de vitamina D la un moment dat în viața lor, dar un studiu a constatat că consumul unui ou pe zi poate ajuta la prevenirea deficiențelor care apar frecvent în timpul lunilor de iarnă. 

"Ouăle sunt, de asemenea, una dintre cele mai mari surse concentrate de colină, o vitamină importantă pe care majoritatea americanilor nu o obțin suficient în dieta lor", a spus Shaw. Acest nutrient esențial puțin cunoscut joacă un rol esențial în funcția hepatică, cerebrală și musculară, precum și în metabolismul și compoziția membranei celulare. Mai ales, Colina este implicat în dezvoltarea creierului fetal și măduvei spinării, ceea ce face un nutrient crucial pentru persoanele gravide. 

În cele din urmă, ouăle conțin luteină și zeaxantină, doi antioxidanți despre care se știe că îmbunătățesc sau previn boala maculară, principala cauză de orbire și afectare a vederii. Luteina și zeaxantina contribuie, de asemenea, la funcția cognitivă, precum și la reducerea riscului de cancer și boli cardiovasculare. 

Subiecte în articol: ouă sanatate beneficii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri