Potrivit organizatorilor, în Piaţa Victoriei s-au adunat câteva mii de oameni, atât pensionari militari, cât şi civili.
Mitingul a început la ora 11,00, iar alături de SCMD în Piaţa Victoriei se mai aflau, printre alţii, reprezentanţi ai Salariaţilor Ministerului Transporturilor, ai Asociaţiei Pensionarilor Silvici şi ai Federaţiei Naţionale "Unirea" a Pensionarilor din România.
Pe pancartele aduse de participanţii la miting se pot citi mesaje precum: "Stop abuzului! Anulaţi art. 40/OUG 57/2015", "Guvernul vrea tăcere, Noi vrem apreciere", "Uniţi = Negociem, Dezbinaţi = Cerşim".
La debutul mitingului de protest, liderul SCMD, Mircea Dogaru, a ţinut un discurs îndreptat împotriva Guvernului Cioloş, dar şi împotriva liderilor europeni şi a unora americani. În pauzele din timpul discursului, oamenii prezenţi în Piaţă scandau "Libertate!" şi "Demisia!".
După Mircea Dogaru, la tribună au urcat reprezentanţi ai Federaţiei "Unirea", care au atras atenţia asupra faptului că nivelul de trai al pensionarilor a scăzut în fiecare an ca urmare a neacordării creşterii punctului de pensie în raport cu majorarea preţurilor, puterea de cumpărare scăzând cu 5%, ajungând ca, astăzi, aceştia să cumpere mai puţine produse alimentare şi medicamente decât cumpărau în 2009, care a fost an de criză.
Federaţia Naţională "Unirea" a pensionarilor civili a solicitat Ministerului Muncii să revină la prevederile Legii 19/2000, astfel încât punctul de pensie să fie calculat la 45% din veniturile salariale brute.
De asemenea, revendicările protestatarilor vizează abrogarea art. 40 din OUG nr. 57/2015 ca neconstituţional şi aplicarea imediată, prin Ordinul comun, a Legii nr. 223/2015 a pensiilor militare de stat, abrogarea art. 6 din proiectul de Norme pentru aplicarea art. 121 din Legea nr. 223/2015, încetarea discriminării creatorilor militari, prin interpretarea abuzivă şi neconstituţională a Legii nr. 8/2006.
Pentru eroii Revoluţiei, civili şi militari, SCMD solicită abrogarea OUG nr. 95/2014, pe care o numeşte "falsificatoare de istorie" şi repunerea imediată în drepturi a beneficiarilor, civili şi militari, ai Legii nr. 341/2004.
În ceea ce îi priveşte pe pensionarii civili, sindicaliştii cer iniţierea imediată, de către Ministerul Muncii, în cooperare cu Federaţia Unirea a Pensionarilor din România, a unei noi legi a pensiilor, pornind de la Legea nr. 19/2000, abrogată, cu respectarea procentului de 45% din salariul mediu brut la calculul punctului de pensie, respectarea Deciziei ÎCCJ nr. 19 în Dosarul nr. 18/17 oct. 2011, privind recalcularea pensiilor civile, şi departajarea clară, din punct de vedere juridic, a pensiilor de ajutoarele sociale, indemnizaţii şi rente, precum şi acordarea prin Hotărâre de Guvern, de Paşte, a celei de-a 13-a pensii, promisă pentru Crăciunul 2015 pensionarilor săraci.
Pentru salariaţii statului, civili şi militari, SCMD doreşte aprobarea de urgenţă (aviz favorabil) a proiectului Legii unitare de salarizare, înaintat Parlamentului de Guvernul Ponta, acordarea tot de Paşte a salariului minim pe economie, de 1.250 lei, promis prin Hotărâre de Guvern, sistarea acţiunilor de preluare frauduloasă a spitalelor CFR, sistarea imediată a disponibilizărilor şi întreprinderea măsurilor de salvare a SIDEX Galaţi, Şantierului Naval Galaţi, Complexului Energetic Oltenia, Ford-Craiova şi Combinatului de Utilaj Greu - CUG Iaşi (SC Fortus SA), precum şi acceptarea proiectului CNSC de reluare a activităţii de către Fabrica de Apă Grea de la Drobeta-Turnu Severin.
"Dacă Guvernul nu îşi asumă îndeplinirea acestor solicitări, conform unui grafic, asupra căruia ne vom pune de acord, începând cu 6 martie vom susţine până la Victorie un singur lucru - DEMISIA! Şi vom apela şi la preşedintele Klaus Werner Iohannis, rugându-l să dea, de data aceasta în interes naţional, 'Ordinul de luptă': 'A trebuit să moară bebeluşi pentru ca acest guvern să cadă!'", afirmă SCMD, într-un comunicat.
Sursa: AGERPRES