Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Ce este recuperarea medicală, în ce constă și la ce ajută?

Ce este recuperarea medicală, în ce constă și la ce ajută?

Dacă te-ai confruntat vreodată cu o accidentare, intervenție chirurgicală sau o afecțiune care ți-a impactat mobilitatea și funcționalitatea unuia sau mai multor membre, atunci este foarte posibil ca medicul tău să-ți fi prescris un program de recuperare, iar tu să știi în ce constă.

Recuperarea medicală, care include kinetoterapia și fizioterapia, este o ramură esențială a medicinei și în special importantă în procesul de vindecare și de redobândire a capacităților fizice. Printr-o astfel de abordare integrativă, se poate reveni parțial sau total la activitățile ce aduc bucurie și împlinire.

Citește mai jos și află mai multe informații despre recuperarea medicală: în ce constă, care sunt tipurile și la ce este de ajutor.

  1. Fizioterapia

Fizioterapia are o filosofie cuprinzătoare, concentrându-se asupra îmbunătățirii funcționalității și calității vieții tale ca un ansamblu. Spre deosebire de kinetoterapie, un alt tip de recuperare medicală despre care vom vorbi, fizioterapia utilizează o gamă mult mai largă de tehnici și modalități de tratament.

În timpul unei ședințe de fizioterapie, terapeutul va evalua în detaliu starea ta de sănătate, luând în considerare nu doar probleme fizice, ci și alte aspecte ale organismului tău, precum durerea, stresul și calitatea somnului. Acest diagnostic cuprinzător va sta la baza planului tău de recuperare.

Fizioterapeuții pot utiliza o varietate de tehnici, precum masajul terapeutic, terapia tip Kabat, terapia prin ultrasunete, electroterapia. Scopul este acela de a aborda în mod holistic nevoile tale de sănătate și bunăstare, ajutându-te să-ți recapeți independența și calitatea vieții.

  1. Kinetoterapia

Kinetoterapia, spre deosebire de fizioterapie, se concentrează pe utilizarea mișcării și a exercițiilor ca instrumente terapeutice. Obiectivul principal este acela de a îmbunătăți funcționalitatea și mobilitatea fizică.

În cadrul ședințelor de kinetoterapie, terapeutul va evalua atent starea ta fizică și va crea un plan personalizat de recuperare. Acesta va include o varietate de exerciții special concepute pentru a-ți restabili funcțiile impactate, precum echilibrul, forța, flexibilitatea și coordonarea.

De exemplu, dacă ai avut o accidentare și te recuperezi în urma unei luxații sau entorse de gleznă, kinetoterapeutul te va ghida prin exerciții ușoare de mobilizare și întărire a gleznei, pentru a-ți recăpăta stabilitatea. Dacă te-ai confruntat, în schimb, cu o leziune mai severă, precum o fractură, programul tău de recuperare va viza refacerea abilității de mișcare și consolidarea musculaturii vecine.

Pe lângă exerciții, kinetoterapeutul poate utiliza și diverse tehnici suplimentare, precum masajul terapeutic, pentru a accelera procesul de vindecare și a-ți ameliora simptomele.

De ce este importantă recuperarea medicală?

Recuperarea medicală, fie că este fizioterapie, fie kinetoterapie sau altă formă a acesteia, joacă un rol esențial în procesul tău de vindecare. Iată câteva dintre beneficiile majore ale acestor terapii:

  • Reducerea durerii și a simptomelor - prin diferitele tehnici, terapeuții te pot ajuta să diminuezi durerea, inflamația și alte simptome neplăcute;

  • Refacerea mobilității și a funcționalității - exercițiile și tratamentele personalizate te vor ajuta să-ți recapeți flexibilitatea, forța și coordonarea, facilitând reîntoarcerea la normal;

  • Prevenirea complicațiilor - un program de recuperare medicală poate preveni apariția unor complicații, precum rigiditatea articulară, care pot apărea în absența unei intervenții adecvate imediat după tratamentul unei leziuni;

  • Îmbunătățirea calității vieții – în mod evident, recuperarea medicală contribuie la îmbunătățirea bunăstării tale generale, ajutându-te să-ți recapeți independența și încrederea. 

 

În concluzie, recuperarea medicală este o etapă necesară a procesului terapeutic în urma unei leziuni, în scopul obținerii unui status cât mai apropiat de cel anterior. Dacă medicul tău ți-a recomandat un program de recuperare medicală, asigură-te că te implici pe deplin în acest proces, întrucât este absolut necesar și, totodată, este cea mai bună șansă de a-ți recăpăta sănătatea și de a te bucura din nou de o viață cât se poate de activă și împlinită.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri