Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Ce nu s-a mai pomenit de 6 ani: se ieftinesc casele

Ce nu s-a mai pomenit de 6 ani: se ieftinesc casele

de Valentin Gros    |   

Prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România (atât apartamente, cât și case) s-au diminuat cu aproximativ 1,7% în al doilea trimestru din acest an, față de trimestrul anterior. Majoritatea reședințelor de județ traversează însă un trend ascendent, în contrasens cu micile localități. Capitala face excepție, dovedindu-se o campioană a ieftinirilor. Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș, cu valoare medie de 1.800 euro/mp.

 

Al doilea trimestru din 2020 este primul în care avem de-a face cu o scădere vizibilă a acestui indicator din 2014 încoace, afirmă analiștii de la site-ul de specialitate Analize Imobiliare. Acel an a marcat ieșirea „oficială” a pieței imobiliare din recesiunea provocată de criza financiară mondială, și intrarea acesteia pe o traiectorie ascendentă. Spre comparație, în primele trei luni ale anului în curs, când pe piața autohtonă au început să fie resimțite primele efecte ale pandemiei (din luna martie), prețurile locuințelor consemnau un avans de 2,7%.

 

Istoric după criză

O ușoară scădere a pretențiilor vânzătorilor (mai degrabă, o stagnare) a mai avut loc în cel de-al treilea trimestru din 2017, când acestea s-au diminuat cu doar 0,2% în decursul a trei luni. În rest, evoluțiile trimestriale ale prețurilor solicitate au fost, în ultimii șase ani, exclusiv pozitive – fără însă ca marjele de creștere să atingă vreodată pragul de 5%. Spre comparație, în primele trei luni din 2008, chiar înainte de declanșarea recesiunii economice, avea loc cel mai mare salt al prețurilor de pe piața rezidențială autohtonă, în cuantum de 16%. La polul opus, cel mai mare declin trimestrial, în cuantum de -18%, a fost consemnat în primele trei luni din din 2009.

 

București, în topul ieftinirilor

Numai în trei reședințe de județ au intervenit ieftiniri, în trimestrul al doilea față de cel precedent. Două dintre acestea sunt București și Slatina, ambele cu o scădere de preț de 0,5%, până la 1.450, respectiv 1.030 euro pe metru pătrat. Un declin de 0,1%, până la 900 euro/mp, a avut loc la Baia Mare, în timp ce la Miercurea Ciuc și Drobeta-Turnu Severin, prețurile au stagnat la 1.000 euro/mp și 750 euro/mp. Cele mai acentuate creșteri de preț au fost înregistrate la Slobozia (7,4%, până la 780 euro/mp), Suceava (5,3%, până la 940 euro/mp), Deva (4,8%, până la 920 euro/mp), Arad (3,6%, până la 810 euro/mp) și Alba Iulia (3,5%, până la 950 euro/mp).

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri