Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ce se poate vizita în Lituania, Letonia şi Estonia

Ce se poate vizita în Lituania, Letonia şi Estonia

de Diana Scarlat    |   

Românii au fost atraşi cu precădere de plajele însorite ale Mediteranei sau ale Mării Ionice. Au preferat, în ultimii 20 de ani, vacanţele de vară, sau chiar în extrasezon, în Grecia, Italia, Spania şi Turcia. Însă şi ţările baltice au foarte multe de oferit, iar dezvoltarea turismului în această zonă a Europei a înregistrat o creştere accelerată, în ultima perioadă.

O vacanţă de zece zile în Lituania, Letonia şi Estonia nu este deloc ieftină, costă peste 1.500 de euro de persoană, dar oferă vizitarea unor locuri puţin cunoscute şi servicii de cea mai bună calitate. Într-o astfel de vacanţă nu trebuie ratată vizitarea celor trei capitale ale unor ţări care au deschidere la Marea Baltică: Vilnius (Lituania), Riga (Letonia) şi Tallinn (Estonia). Capitala Lituaniei este spectaculoasă, iar un tur al oraşului trebuie să includă Catedrala, Palatul Prezidenţial, Primăria, dar mai ales... Muzeul KGB! Străduţele înguste şi întortocheate păstrează aerul medieval şi patina timpului, iar turiştii sunt atraşi mai ales de magazinele cochete ale artizanilor locali şi de cafenelele sau restaurantele cu specific local. Plecând mai departe, până în capitala letonă, Riga, se poate vizita oraşul Trakai, una dintre capitalele medievale ale Lituaniei, atestat documentar din anul 1.337, de cavalerii teutoni. Oraşul este situat la doar 28 km distanţă faţă de Vilnius şi este locuit de un amalgam de etnii: lituanieni, evrei, polonezi, ruşi şi tătari. Simbolurile oraşului sunt castelul în stil gotic ce poartă numele localităţii şi unul dintre cele mai frumoase parcuri naţionale.

 

Fortificaţii medievale şi puncte de observaţie

 

Estonia este cunoscută astăzi ca una dintre cele mai digitalizate state europene, cu o dezvoltare excepţională, în ultimii ani. Capitala Tallinn a fost ridicată între anii 1347-1561, iar aici se poate admira unul dintre cele mai importante edificii, Primăria veche, ce a fost construită în stil gotic, în anul 1248. Şi Castelul Toompea, ridicat pe locul unei fortăreţe din secolul al IX-lea, trebuie să fie pe lista priorităţilor turiştilor. Castelul găzduieşte Parlamentul Republicii Estonia. Este impresionant faptul că în oraş s-a păstrat jumătate din vechiul sistem de fortificaţii ce înconjura aşezarea în timpul epocii medievale, iar câteva dintre turnurile de apărare servesc şi azi ca puncte de observaţie, dar pentru turişti.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri