Jurnalul.ro Auto Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți schimbi mașina

Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți schimbi mașina

Cumpărarea unei mașini este o decizie majoră. După achiziționarea unei locuințe, este una dintre cele mai costisitoare investiții pe care oamenii le fac în zilele noastre. Un autoturism este extrem de necesar, mai ales în marile orașe. O hotărâre atât de importantă solicită în prealabil câteva aspecte de luat în considerare. În primul rând, trebuie să decizi de unde cumperi mașina. Multe persoane aleg vânzătorii privați, pentru că pot afla mai multe detalii despre istoricul mașinii, iar alții preferă dealerii auto, pentru garanțiile oferite și pentru că aceștia, de cele mai multe ori, se ocupă și cu documentele. Iată câteva lucruri de luat în seamă atunci când vrei să cumperi un autoturism nou sau utilizat.

Ce să verifici la noua ta mașină

Chiar dacă crezi că știi ce fel de mașină ai vrea să cumperi, merită totuși să iei în considerare câteva aspecte esențiale. S-ar putea să descoperi că mașina pe care o dorești și cea de care ai nevoie nu sunt chiar același lucru. De exemplu, în timp ce interiorul spațios și poziția înaltă de conducere a unui SUV mare îl pot face să pară o mașină ideală, caracteristici precum tracțiunea integrală sunt costisitoare și rareori necesare, cu excepția cazului în care locuiești într-o zonă rurală îndepărtată sau mergi în mod regulat pe teren denivelat. Pentru oraș este de preferat un autoturism mai mic, care este ușor de condus și de parcat și care are un consum redus, precum un Volkswagen Golf.

 

Fiindcă o mașină este o investiție pentru o perioadă mare de timp, asigură-te că îndeplinește câteva cerințe esențiale, precum:

  • Ce combustibil e mai avantajos?
  • Scaunele sunt confortabile?
  • Poți accesa ușor roata de rezervă?
  • Portbagajul este suficient de mare?
  • Care este prețul asigurării?

 

Testează mașina în aceleași medii în care o vei conduce — pe autostradă, în trafic, în parcări sau pe drumuri neasfaltate. De asemenea, vei dori să monitorizezi zgomotul și fluiditatea în timpul călătoriei. Asigură-te că vehiculul corespunde exigențelor tale, astfel încât să obții cea mai bună mașină pentru nevoile și stilul tău de viață.

Cum alegi o mașină second-hand

Înainte de a cumpăra o mașină uzată, verifică dacă este în stare bună și interesează-te de proprietarii anteriori. Acest lucru te va ajuta să-ți faci o idee despre cum a fost condusă. Citește istoricul de service și ITP pentru detalii despre lucrările de reparație. Reține că dealerii de mașini ar trebui să inspecteze mașinile uzate și să facă orice reparații necesare înainte de a le vinde. Verifică dacă există zgârieturi și lovituri. Cel mai bine este să cercetezi aceste lucruri pe o vreme bună, fără precipitații. De asemenea, verifică sub capotă orice semne de deteriorare.

 

În ceea ce privește anvelopele, află răspunsul la următoarele întrebări:

  • Anvelopele sunt uzate uniform?
  • Vor avea nevoie de înlocuire în curând?
  • Mașina are roată de rezervă și este în stare bună?
  • Anvelopa de rezervă vine cu uneltele necesare?

 

Verifică și dacă toate circuitele electrice sunt în stare bună de funcționare. De acestea depind următoarele dispozitive: aerul conditionat, încălzirea, ventilatoarele și ștergătoarele de parbriz, farurile, luminile de frână și luminile interioare, geamurile electrice și încălzirea parbrizului și a scaunului.

 

De asemenea, verifică funcționarea încuietorilor și dacă îți apare vreun senzor aprins în bord la pornire. Înainte de cumpărare, efectuează un test de condus și fii atent la orice sunet straniu pe care l-ai putea detecta pe parcursul drumului.

 

 

Mașina pe care vrei să o cumperi va deveni o parte integrantă a vieții tale și a familiei. A face alegerea corectă și investiția printr-o analiză atentă va spori satisfacția oferită de vehiculul tău.

 

Sursă foto: Shutterstock

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri