Jurnalul.ro Timp liber Casa Ce utilizări are „cartoful săracului”

Ce utilizări are „cartoful săracului”

Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemenea cartofului, tuberculii subterani. Cunoscut şi sub numele de „cartoful ciorii”, „nap porcesc” sau „cartoful săracului”, e o sursă excelentă de substanţe nutritive.

 

Având denumirea ştiinţifică de Helianthus tuberosus, topinamburul a fost adus în Franţa din America de Nord, la începutul secolului al XVII-lea. Cultura topinamburului s-a răspândit rapid în ţările europene, pentru că planta nu era pretențioasă și se înmulţea ușor, chiar și în soluri sărace. În plus, era - şi este - rezistentă la frig. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tuberculii încep să fie consumaţi ca legumă, până atunci oamenii folosindu-i pentru a hrăni animalele din gospodărie.

Tuberculii au uimitoare proprietăți nutritive. Seamănă cu rădăcina de ghimbir - nu şi la gust, însă. Sunt un excelent aliment pentru cei care vor să slăbească și pentru diabetici. Savoarea aduce cu cea a anghinarei, dar aminteşte şi de cea a alunelor. Deoarece conţine inuline - un grup de polizaharide ce conţin fructoză -, topinamburul are gust dulceag. Tuberculii pot fi folosiţi cruzi (sunt daţi pe răzătoare şi amestecaţi în salate), preparaţi pe grătar, fierţi (pentru a obţine un piure). Se folosesc şi în deserturi, dulceaţa de topinambur fiind o delicatesă. Din topinambur se pot prepara minunate sosuri dulci-acrişoare pentru fripturi.

Conţinutul de substanţe nutritive al napului porcesc e impresionant: are în compoziţie vitaminele A, C și B3, săruri minerale, în special săruri de potasiu, glucide esențiale.

 

Atenţie la preparare!

Napul porcesc este un aliment sărac în calorii, având o valoare energetică de 73 de kilocalorii la suta de grame. Lucrul acesta îl recomandă în dietele sănătoase şi în meniul celor care ţin cure de slăbire.

Atenţie la preparare, însă! Inulina se asimilează mai greu în organism, ceea ce provoacă flatulențe. Situaţia poate fi evitată dacă în apa de fierbere a tuberculilor se adaugă un vârf de bicarbonat de sodiu.

 

Topinamburul este recomandat bolnavilor de diabet, fiindcă e bine asimilat de cei cu glicemia crescută. Din tuberculi se obţine şi un extract cu rol de îndulcitor - mult mai bun ca zahărul rafinat.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri