Tribunalul București a pronunțat ieri sentința pe fond în dosarul tragediei de la Colectiv, unde, în octombrie 2015, și-au pierdut viața zeci de persoane, iar alte zeci au fost grav rănite, ca urmare a unui incendiu care s-a petrecut în fosta fabrică „Pionierul”, din Capitală. 13 inculpați, printre care și fostul primar al sectorului 4, au fost condamnați, în total, la 115 ani și cinci luni de închisoare cu executare și la plata a aproape 60 de milioane de euro despăgubiri morale sau pentru acoperirea cheltuielilor făcute de spitale. Firma care deținea Clubul Colectiv, compania care a organizat concertul și societatea care a furnizat artificiile care au condus la această tragedie au fost condamnate la amenzi de câteva milioane de lei. Decizia nu este definitivă și va fi atacată cu apel la Curtea de Apel București.
Dosarul Colectiv, care a fost trimis în judecată de procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică, în cursul anului 2016, și în care, ieri, Tribunalul București a pronunțat sentința pe fond, reprezintă doar o parte din anchetele instrumentate de procurori. Astfel, după trei ani de audieri și cercetare judecătorească, cei trei patroni ai Clubului Colectiv, George Alin Anastasescu, Costin Mincu și Paul Cătălin Gancea, au primit, fiecare, câte 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă în formă agravantă.
Pedeapsa cea mai grea a primit-o însă Daniela Ioana Niță, patroana companiei SC Golden Ideas Fireworks Artist SRL, care a asigurat, pentru concertul care s-a sfârșit cu tragedia de acum patru ani, artificiile morții, care a primit 12 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Soțul acesteia, coasociat în cadrul acestei firme, Cristian Mihai Niță, a primit trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Nici cei doi pirotehniști trimiși în judecată în acest dosar nu au scăpat mai ieftin. Marian Moise a primit zece ani de închisoare cu executare, în timp ce colegul său Viorel Zaharia a fost condamnat la 9 ani și 8 luni de închisoare cu executare.
Fost primar, 8 ani și jumătate de pușcărie
Dacă pedepsele în cazul celor implicați direct în organizarea evenimentului care s-a soldat cu tragedia de la „Colectiv”, pedepsele erau, într-o oarecare măsură, așteptate, din punctul de vedere al asprimii lor, instanța a condamnat însă aspru și celelalte persoane trimise în judecată în acest dosar, din partea Inspectorarului pentru Situații de Urgență sau ai Primăriei Sectorului 4.
Astfel, pompierii ISU Antonina Radu și George Petrică Matei au primit din partea Tribunalului București pedepse privative de libertate de 9 ani și două luni fiecare.
O pedeapsă de 8 ani și șase luni de închisoare cu executare a primit și fostul edil al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, trimis în judecată, în acest dosar, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, faptă în legătură cu eliberarea autorizațiilor de funcționare pentru Clubul Colectiv. Remarcăm că pedeapsa primită de Piedone este mai mare decât maximumul prevăzut de Codul Penal pentru această infracțiune, de 7 ani de închisoare cu executare. Subalterna lui Piedone, de la Primăria Sectorului 4, Aureliua Iofciu, a fost, de asemenea, condamnată la 8 ani de închisoare cu executare. Șapte ani de închisoare cu executare a primit și Larisa Luminița Ganea, consilier superior în cadrul Primăriei, în timp ce referentul Sandra Ramona Moțoc a primit o condamnare de 3 ani de închisoare cu executare.
Procurorii au cerut pedepse mai mari, în special pentru Piedone și pompierii ISU
În ultimul cuvânt, procurorul de ședință a solicitat instanței pedepse mult mai mari. Interesant este că Parchetul dorea condamnarea la pedepse mult mai grele a funcționarilor de la Primăria Sectorului 4, decât a patronilor clubului sau a reprezentanților companiei care a pus la dispoziție artificiile. Spre exemplu, pentru cei doi pompieri și pentru fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, procurorul a cerut o pedeapsă de 15 ani cu executare, în timp ce pentru patronii Clubului Colectiv și pentru cei doi pirotehniști s-a cerut pedepse de 12 ani și 10 luni de închisoare cu executare. O pedeapsă mai mare a fost solicitată în cazul Danielei Niță, de la Golden Ideas Fireworks Artist SRL, respectiv de 14 ani și jumătate de închisoare cu executare.
Despăgubiri consistente
Tribunalul București a admis, în parte, și acordarea de despăgubiri morale și materiale pentru rudele victimelor dispărute în incendiul de la Colectiv, dar și pentru supraviețuitorii acestei tragedii. Este vorba despre 53.572.614,35 de euro și 17.800.417,02 lei. Sume pe care inculpații și instituțiile părți responsabile civilmente trebuie să le achite în solidar.
De asemenea, inculpații și părțile responsabile civilmente mai trebuie să achite peste 4,8 milioane de lei către unitățile spitalicețti din București.
Mai mult, Clubul Colectiv și compania SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL trebuie să plătească câte 470 de zile amendă, a câte 5.000 de lei pe zi, ajungându-se la suma de 4,7 milioane de lei. Clubul Colectiv va trebui să achite, totodată, și suma de 62.298 de lei, în timp ce compania Noran Prompt Serv SRL va rămâne fără suma de 147.133 de lei, ce va fi confiscată.