Jurnalul.ro Timp liber Casa Cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont la o înmormântare

Cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont la o înmormântare

Înmormântările nu sunt doar niște evenimente pline de încărcătură emoțională și o ocazie de a aduce un ultim omagiu persoanei dragi de care te-ai despărțit, ci și proces complex, reglementat prin lege, unde trebuie să ții cont de o mulțime de detalii.

Sunt o mulțime de lucruri pe care nu poți și nu ai voie să le faci pe cont propriu când vine vorba de o înmormântare, dar, din fericire, există agenții de pompe funebre la care poți apela pentru a-ți îndeplini îndatoririle.

Necesitatea constatăriii decesului

Decesul trebuie să fie pronunțat de un specialist. Nu poți obține un certificat de deces dacă acesta nu a fost constat mai întâi de medicul de familie sau de un medic cu drept de liberă practică. De aceea, atunci când moare cineva, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să contactezi medicul de familie al persoanei decedate sau să iei legătura cu o agenție de pompe funebre, precum funerarebesliu.ro, care va trimite la fața locului un medic cu drept de liberă practic împreună cu un reprezentant al acesteia. Cadrul medical va verifica semnele vitale ale persoanei decedate și dacă se constată decesul, o va identifica pe aceasta pe baza actelor sale de identitate.

Importanța îmbălsămării

Îmbălsămarea este un alt procedeu pe care nu poți să-l faci singur sau împreună cu ceilalți membri ai familiei. Odinioară, morții erau pregătiți de înmormântare de către rude care îi spălau și îi îmbrăcau cu haine curate. Acum însă, toate aceste îndatoriri sunt îndeplinite de reprezentanții unei agenții de pompe funebre, în condiții de maximă siguranță din punct de vedere sanitar. De fapt, din punct de vedere legal, nici nu mai este permis să păstrezi acasă trupul neînsuflețit, ci trebuie să apelezi la o agenție de pompe funebre în primele ore de la deces, ca să se ocupe de îmbălsămare.

Îmbălsămarea este importantă și pentru efectuarea transportului funerar. Acesta nu se poate realiza decât pe baza unui certificat de îmbălsămare.

Transportul funerar

Nici transportul funerar nu se mai poate efectua cu autoturisme particulare, așa cum era posibil odinioară. Tot din motive de igienă, acest tip de transport se poate efectua doar cu autoturisme autorizate, cu anumite funcții prin care pot păstra trupul decedat în condiții bune până la capelă sau la locul de îngropare.

Obținerea ajutorului de înmormântare

Statul român oferă o sumă de bani tuturor persoanelor asigurate sau membrilor familiei persoanelor asigurate pentru organizarea ceremoniei funerare. În general, această sumă de bani a crescut de la un an la altul și pentru a obține acești bani trebuie să depui un dosar cu o serie de acte. Atunci când faci acest lucru pentru prima oară, birocrația s-ar putea să ți se pară o provocare destul de mare, dar și pentru o astfel de problemă poți apela cu încredere la o agenție de pompe funebre care te va îndruma.

Cu acest ajutor de înmormântare, dacă alegi un pachet de servicii funerare convenabil, poți acoperi integral costurile înmormântării, inclusiv să achiziționezi un sicriu potrivit.

Înmormântare versus incinerare

În cadrul Uniunii Europene fiecare cetățean are dreptul să aleagă modul în care dorește să părăsească această lume. Majoritatea românilor optează pentru înmormântări tradiționale, în stil ortodox, dar există și persoane care preferă incinerarea, privind-o ca pe un mod demn de a-ți lua rămas-bun de la lumea materială.

Persoanele care vor să opteze pentru incinerare pot transmite dorința lor membrilor familiei sau apropiaților, dar și unei agenții de pompe funebre, încă din timpul vieții, investind într-un plan funerar. Astfel, cei rămași în urmă se vor ocupa de toate cele necesare pentru îndeplinirea dorinței lor. Pe de altă parte, dacă persoanele decedate nu și-au exprimat în mod expres dorința de a fi înmormântate, familiile lor pot opta pentru incinerare în locul lor, stabilind detaliile acestui eveniment tot prin intermediul unei agenții de pompe funebre.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri