Cu doar o zi înainte de redeschiderea mall-urilor și a sălilor de sport, în România, numărul cazurilor confirmate cu coronavirus a ajuns la 21.999, după ce, ieri, au fost raportate încă 320 de noi îmbolnăviri. Acesta este, practic, cel mai mare număr de infectări înregistrate într-o singură zi de când țara noastră a ieșit din situația de urgență. Autoritățile fac un nou apel la respectarea măsurilor de protecție.
Ultima oară când Grupul de Comunicare Strategică a anunțat peste 300 de cazuri noi doar 24 de ore a fost pe 9 mai (când au fost raportate tot 320 de infecții cu Sars-Cov-2), cu câteva zile înainte ca România să iasă din starea de urgență (14 mai). Cifrele au început, însă, să crească din nou în ultimele zile, ajungând la 320 de noi îmbolnăviri, raportate ieri, dublu față de primele zile ale lunii iunie, când au fost anunțate 141 de cazuri (1 iunie), respectiv 119 cazuri (2 iunie).
Conform datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, dintre persoanele confirmate pozitiv, 15.719 au fost declarate vindecate și externate. În secțiile de Terapie Intensivă (ATI), ieri, erau internați 165 de pacienți, o cifră similară cu cele raportate la începutul acestei luni: 159 (1 iunie), 166 (2 iunie).
Număr dublu de decese față de 1 iunie
Până ieri, 1.410 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În doar 24 de ore, au fost înregistrate 16 decese (9 bărbați și 7 femei), ale unor pacienți infectați, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Călărași, Cluj, Iași, Olt, Sibiu și Suceava. Toate decesele sunt ale unor pacienți care aveau și alte afecțiuni, însă cifra este dublă comparativ cu începutul lunii iunie, când au fost anunțate 8 decese din cauza COVID-19.
Apelul Grupului de Comunicare Strategică
Pe fondul creșterii numărului de cazuri noi din ultimele zile, pentru care a fost confirmată infectarea cu noul coronavirus (COVID-19), Grupul de Comunicare Strategică face și un nou apel la respectarea măsurilor de protecție sanitară: purtarea măștii în spații închise, păstrarea distanței față de alte persoane, evitarea atingerii suprafețelor comune și a contactului direct, igienizarea frecventă a mâinilor. „Atragem atenția asupra faptului că, în absența asimilării conduitei sanitare responsabile, instituirea măsurilor de relaxare pentru reluarea activităților sociale și economice crește riscul de răspândire a virusului”, se arată în comunicarea GCS.