Jurnalul.ro Ştiri Externe Chinezii fac averi de miliarde în plină pandemie

Chinezii fac averi de miliarde în plină pandemie

Deși pandemia de coronavirus a provocat o criză economică mondială fără precedent, numărul miliardarilor chinezi este în creștere. Valoarea totală a câștigurilor acestora, în 2020, se ridică la 1.500 de miliarde de dolari, arată raportul Hurun, citat de AFP. Banii provin mai ales din jocurile virtuale și comerțul online.

"Lumea nu a văzut niciodată atât de multă bogăţie creată în decursul unui singur an. În această pereioadă se face tranziția de la sectoarele tradiţionale, precum manufacturier sau imobiliare, spre noua economie", a spus Rupert Hoogewerf, preşedintele Hurun Report, Rupert Hoogewerf. 

1. Fondatorul platformei Alibaba, Jack Ma, este cel mai bogat chinez, pentru al treilea an consecutiv. Averea acestuia a crescut cu 45%, ajungând la 58,8 miliarde de dolari, datorită creșterii vânzărilor pe internet. 

2. Cel de-al doilea miliardar al Chinei este Pony Ma, președintele companiei Tencent, cu aplicația WeChat. Câștigurile sale au crescut cu peste 50%, avâmnd acum o avere de 57,6 miliarde de dolari. Administrația SUA a amenințat că va interzice aplicația din motive de siguranță națională. 

3. Patronul Nongfu Sprin, Zhong Shanshan, are o avere de 53,7 miliarde de dolari. Acesta și-a listat, de curând, societatea pe bursa din Hong Kong. Firma sa distribuie apă îmbuteliată. 

Un chinez care și-a sporit de patru ori câștigurile în acest an este Wang Xing, fondatorul aplicaţiei Meituan, care livrează mâncare. El a urcat pe locul 13 și a ajuns la o avere de 25 de miliarde de dolari.

Richard Liu, fondatorul platformei de shopping online JD.com şi-a dublat aveniturile și are  23,5 miliarde de dolari. Se află acum pe locul 16 printre bogații Chinei. 

Alți 257 de chinezi au devenit miliardari, astfel încât numărul acestora a ajuns la 878 de persoane, fără a lua în considerare provincia Hong Kong. Statele Unite aveau 626 de miliardari la începutul anului 2020. 

Mai mult, 2.000 de chinezi au o avere netă de peste 300 de milioane de dolari, a căror avere totală se ridică la peste 4.000 de miliarde de dolari. 

i. 

Subiecte în articol: China miliardari pandemie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri