România are nevoie de un acord politic pentru o strategie de competitivitate, de un set de priorităţi asupra cărora să existe consens, astfel încât execuţia lor să nu fie afectată de ciclurile electorale, a declarat premierul Dacian Cioloş, marţi, la Palatul Parlamentului, în deschiderea conferinţei "România competitivă".
"Ne dorim în primul rând un document final care să reflecte dorinţa şi interesele românilor şi României pe termen mediu şi lung, un set de priorităţi asupra cărora să existe consens, astfel încât execuţia lor să nu fie afectată de ciclurile electorale. Ceea ce este cert - avem nevoie de un acord politic pentru o strategie de competitivitate a României. Vă adresăm aşadar astăzi invitaţia deschisă de a ne asuma împreună un drum, care, pe lângă creşterea competitivităţii economice, să ne crească în primul rând încrederea în propriile forţe, în potenţialul României, să aducem România la adevăratul ei potenţial de dezvoltare şi să creăm România în care vrem să trăim", le-a spus premierul Cioloş participanţilor la eveniment.
Premierul a afirmat că Guvernul se bucură de implicarea şi susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis, a Băncii Naţionale a României şi a Academiei Române, precizând însă că este esenţial ca acest proiect să fie asumat de către decidenţii politici.
"Ne-am bucurat în acest exerciţiu de proiecţie de implicarea şi susţinerea directă a domnului preşedinte al României, a Băncii Naţionale şi a Academiei Române. Esenţial însă pentru succesul acestui demers va fi şi asumarea de către decidenţii politici a rezultatelor şi concluziilor discuţiilor, sperând totodată într-o implicare directă şi a lor în acest proces de reflecţie pe care îl lansăm astăzi. Cu siguranţă că propunerea domnului preşedinte al României de a patrona şi coordona un proiect de ţară, care să includă şi o componentă economică, este determinantă pentru valorificarea acestui demers, demers pe care atunci când l-am lansat la începutul acestei guvernări, în programul de guvernare, nu l-am putut anticipa, însă cred că lucrurile se aranjează foarte bine, pentru că iată am pregătit şi lansăm astăzi această dezbatere care vine în întâmpinarea şi în completarea demersului pe care domnul preşedinte l-a anunţat ieri", a spus Cioloş.
Prim-ministrul a atras atenţia că documentul strategic "România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă" este lansat după ce Guvernul a pus baze solide pentru ca acest proiect să poată fi demarat.
"Am acţionat (...) acele butoane care declanşează în efect de domino o serie de alte reforme şi iniţiative fără de care România competitivă nu ar putea exista. Între aceste demersuri (...) se numără pachetul de simplificare şi debirocratizare, pe care l-am adoptat săptămâna trecută în Guvern şi care poate sta la baza unui alt mod de a face administraţie publică, în raport cu cetăţeanul şi cu mediul de afaceri. Am lansat totodată un nou pachet de legi privind achiziţiile publice, finalizat şi el, o nouă paradigmă bazată pe transparenţă şi eficienţă în cheltuirea fondurilor publice, o piaţă care reprezintă peste 15 miliarde de euro. Am lansat totodată facilităţi fiscale pentru toţi cei care lucrează în centrele de cercetare aplicată şi dezvoltare tehnologică, ingineri sau cercetători. (...) O nouă legislaţie totodată, care este în dezbatere, pentru învăţământul profesional dual (...) şi nu în ultimul rând cadastrul general, important pentru orice activitate care implică terenuri şi clădiri. Legat de acest subiect am adoptat o OUG cu o serie de prevederi menite să accelereze înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi de carte funciară, măsuri cu importanţă deosebită mai ales din perspectiva terenurilor agricole, dar şi din cea a proiectelor de infrastructură", a mai afirmat Cioloş.
Sursa: AGERPRES