"După părerea mea, nu cred că o democraţie se poate construi pe guverne tehnocrate. Cred că un guvern tehnocrat este o excepţie şi nu o regulă şi cu atât mai puţin o soluţie. Dacă împingem la extrem, modelul unui guvern tehnocrat este un mod de a nega democraţia. Pentru că ce este democraţia reprezentativă? Este un Parlament ales direct de popor şi care emană apoi un guvern. Desigur, Guvernul meu a fost votat de Parlament, de partidele politice reprezentate în Parlament, dar fără să aibă reprezentanţi în Guvern. (...) Este o soluţie, să spunem, tranzitorie şi pentru mine este clar că un guvern tehnocrat nu este o soluţie pe termen lung", a afirmat Cioloş.
El a spus că speră ca România să aibă "suficientă credibilitate în societate, pentru a-şi putea asuma un guvern care să fie recunoscut şi respectat de popor".
"Dar, dacă pentru asta trebuie să se facă o pauză, pentru ca partidele politice să-şi facă propria analiză, să-şi redefinească proiectele, structura şi să facă noi oferte societăţii - România va avea alegeri la sfârşitul acestui an -, atunci este o soluţie tranzitorie, pe care noi, în calitate de guvern tehnocrat, încercăm să o utilizăm cât mai bine posibil, lansând proiecte de reformă, care pot fi puse în practică mult mai uşor de un guvern care nu e politic şi care nu are teama unei reacţii electorale la finalul mandatului. Eu şi Guvernul meu nu avem intenţia să ne prezentăm în alegeri", a afirmat Cioloş în faţa studenţilor francezi.