Jurnalul.ro Ştiri Externe Ciprioții turci votează în alegeri legislative anticipate

Ciprioții turci votează în alegeri legislative anticipate

Ciprioţii turci votează duminică pentru a alege cei 50 de membri ai legislativului, un scrutin anticipat ce se ţine după eşecul de anul trecut al ultimelor negocieri pentru reunificarea insulei Cipru divizate. 

Cipru, cu un milion de locuitori, este împărţit în două de la invazia părţii de nord a insulei în 1974 de către armata turcă, ca reacţie la un puci vizând alipirea ţării la Grecia, aminteşte AFP. 

Insula mediteraneană este împărţită între Republica Cipru, a cărei autoritate se exercita numai în partea de sud a insulei locuite de ciprioţii greci, şi Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) - recunoscută numai de Ankara - care ocupă 38% din teritoriu cu aproximativ 300.000 de locuitori. 

Secţiile de vot au fost deschise la 6.00 GMT şi urmează să se închidă la 16.00. 

Scrutinul de duminică precede alegerile prezidenţiale planificate la sfârşitul lunii ianuarie în Republica Cipru, în timp ce procesul de pace este suspendat după eşecul ultimelor negocieri sub egida ONU în urmă cu şase luni, inclusiv asupra retragerii din insulă a celor 45.000 de soldaţi turci. 

RTCN este în prezent guvernată de o coaliţie formată din Partidul Unităţii Naţionale (UBP, dreapta naţionalistă) şi Partidul Democrat (DP, conservator). 

Potrivit experţilor, DP al lui Serdar Denktas - fiul fostului lider naţionalist şi fondator al RTCN Rauf Denktas - poate cădea sub pragul de 5%, din cauza unor dispute interne. 

UBP şi Partidul turc republican (CTP, stânga), favorabil unei soluţionări cu ciprioţii greci, sunt principalii protagonişti ai scrutinului, urmaţi de Partidul poporului (HP) al lui Kudret Ozersay - un fost negociator al procesului pace. 

Este foarte probabil, spun experţii, ca alegerile să aibă ca rezultat formarea unui guvern de coaliţie, în timp ce niciunul din partide nu ar avea asigurată o majoritate absolută de 50 de locuri în Adunarea naţională. 

Partidul democraţiei comunale (TDP, stânga) al liderului cipriot turc Mustafa Akinci - perceput ca fiind extrem de favorabil unei reglementări - şi un nou partid de extremă-dreapta, Partidul renaşterii (YDP), fondat de persoane de origine turca, participă de asemenea la alegeri. 

Dar, spre deosebire de scrutinele anterioare, problema cipriotă nu a fost în centrul campaniei electorale concentrate mai mult asupra problemelor de zi cu zi şi celor economice, în timp ce ciprioţii turci sunt în mare măsură dependenţi de Turcia. 

Un guvern favorabil soluţionării problemei cipriote i-ar putea acorda totuşi lui Akinci o marjă de manevra mai mare pentru noi negocieri cu ciprioţii greci. 

Republica Cipru se pregăteşte la rândul ei pentru alegerile prezidenţiale din 28 ianuarie, pe care actualul preşedinte Nicos Anastasiades (conservator) ar urma să le câştige.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri