Jurnalul.ro Tech Gadget Infracțiune: Ce se întâmplă dacă citești mesajele din telefon ale unei alte persoane

Infracțiune: Ce se întâmplă dacă citești mesajele din telefon ale unei alte persoane

de Redacția Jurnalul    |   

Accesarea telefonului unei alte persoane fără permisiune poate să pară un gest nevinovat, dar puțini știu că această acțiune este o infracțiune gravă. Fie că este vorba despre citirea mesajelor, verificarea email-urilor sau accesarea aplicațiilor bancare, aceste acțiuni pot atrage consecințe legale serioase.

Avocatul Gabriela Ursărescu a explicat recent, într-un videoclip pe TikTok, ce se poate întâmpla. Citirea mesajelor sau accesarea altor informații dintr-un telefon fără permisiune este considerată infracțiune.

Citiți și Atenție la aplicațiile de pe telefon. Unui sucevean i s-au sustras 43.000 de euro din cont

Conform legii, telefonul mobil este un sistem informatic deoarece dispune de un sistem de operare. Accesul neautorizat la acesta se încadrează în infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic.

Dacă o persoană citește mesajele sau email-urile altcuiva fără acord, are loc o infracțiune gravă, respectiv violarea secretului corespondenței. Acest aspect legal protejează confidențialitatea comunicării, garantând că nimeni nu poate interveni în corespondența privată fără permisiune.

Ce se întâmplă dacă o persoană accesează aplicațiile bancare

În cazul în care o persoană accesează aplicațiile bancare ale altcuiva, fără consimțământ, aceasta se face vinovată de altă infracțiune gravă, ce poate atrage sancțiuni penale.

Citiți și Numărul incidentelor de securitate în rețelele de telefonie și internet mobil a crescut 

Avocatul subliniază că, indiferent de natura informațiilor accesate, persoana afectată are dreptul de a depune plângere penală împotriva celui care care i-a violat intimitatea.

Este esențial ca toți cetățenii să fie conștienți de aceste aspecte legale pentru a evita situații neplăcute și consecințele juridice care pot decurge astfel de acțiuni, notează  spynews.ro.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri