„Concluziile au fost stabilite nu neapărat ieri. Ieri a fost decizie pe care am luat-o pe marginea unor formate și date de lucru pe care le-am avut împreună cu instituțiile care lucrează în domeniu și au responsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din țara noastră. Am convenit că vom continua să asigurăm prețurile de 0.68 de bani pentru cetățenii care consumă până în 100 de kw, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 de kw, același preț va fi și pentru cei care consumă peste 255 de kw, până la acest plafon dar ceea ce depășește va avea un alt nivel de plată și este luată în calcul acea sumă pe care ați vehiculat-o, de 1,3 lei”, spune premierul Nicolae Ciucă.
El precizează că pentru IMM-uri s-a stablit menținerea sumei sumă de un leu/kw, iar pentru marii consumatori, 1,3 lei, urmând ca aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de Ordonanță de Urgență.
„Producătorii sunt cei care beneficiază în acest moment de anumite venituri suplimentare iar la producători, peste anumite niveluri de preț, se va impozita astfel încât banii obținuți din impozitul la producători să putem acoperi sumele pe care le folosim la compensare”, adaugă premierul.
Întrebat dacă măsurile vor fi valabile pânăîn 2025, el a spus: „Este foarte dificil să stabilim un ecart de timp atât de mare, numai anul acesta am venit cu a treia Ordonanță, e nevoie să avem flexibilitatea necesară să putem să ne adaptăm la toată această dinamică. Este important să ne protejăm cetățenii vulnerabili, este important să ne protejăm IMM-urile și este important să ne protejăm inclusiv consumatorii mari. În acest moment, probabil vom merge pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie”.
Liderii partidelor din coaliția de guvernare s-au reunit, miercuri, pentru a stabili modul în care va fi reglementată piața energiei electrice.
(sursa: Mediafax)