Jurnalul.ro Ştiri Vremea Noi avertizări meteo: Cod roșu de caniculă excesivă, furtuni și averse torențiale cu tunete și fulgere

Noi avertizări meteo: Cod roșu de caniculă excesivă, furtuni și averse torențiale cu tunete și fulgere

de Redacția Jurnalul    |   

Meteorologii au emis duminică dimineață noi avertizări. Este vorba despre avertizări de instabilitate atmosferică, dar și de coduri de caniculă. Codul roșu de căldură excesivă a fost prelungit în vestul țării.

O avertizare cod galben de instabilitate atmosferică este valabilă duminică, în intervalul orar 12.00-21.00. În Maramureș, nord-vestul Moldovei, precum și local în Munții Apuseni și în Carpații Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, anunță meteorologii. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50...70 km/h), descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

Tot duminică sunt în vigoare mai multe avertizări de caniculă. Un cod galben vizează cea mai mare parte a țării, transmite Administrația Națională de Meteorologie. Valul de căldură, disconfortul termic ridicat și canicula vor persista în cea mai mare parte a țării, astfel încât temperaturile maxime vor fi în general de 33...36 de grade, anunță ANM.

Codul portocaliu de caniculă acoperă sudul Banatului și al Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sud-vestul și centrul Munteniei. Potrivit ANM, valul de căldură persistă, pentru a șasea zi consecutiv, în sudul Banatului și al Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sud-vestul și centrul Munteniei. Vor fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 37...38 de grade. Minimele, de 19...25 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală.

Codul roșu vizează doar județul Timiș. Acolo, valul de căldură persistă pentru a șasea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi în jurul a 38...39 de grade. Vor fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, a stabilit ANM.

Și pentru ziua de luni au fost emise trei avertizări de caniculă. Conform unui cond galben valul de căldură se va menține, astfel încât vor fi disconfort termic ridicat și caniculă în cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.

Codul portocaliu de luni acoperă sudul Banatului, nordul și centrul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sudul și centrul Munteniei. Valul de căldură va persista pentru a șaptea zi consecutiv în sudul Banatului, nordul și centrul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sudul și centrul Munteniei. Vor fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general, temperaturile maxime vor fi de 36...38 de grade și minimele de 19...25 de grade.

Cod roșu va fi luni în județele Timiș și Arad. Valul de căldură va persista pentru a șaptea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi în general de 38...39 de grade. Vor fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele, de 19...25 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală, a precizat ANM.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri